UZASADNIENIE
Decyzją z dnia 14 października 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. – znak(...) z dnia 7 kwietnia 2016r. - stwierdził, że Z. D. - jako pracownik - u płatnika składek – (...) Sp. z o.o. we W. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od 01 kwietnia 2015 r.
W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że na podstawie przeprowadzonego postępowania wyjaśniającego oraz w oparciu o zebrany materiał dowodowy, stwierdził, że oświadczenia woli złożone przez ww. ubezpieczonego oraz płatnika składek (...) Sp. z o.o. tj. zawarcie umowy o pracę, stanowią dokonanie czynności prawnej zmierzającej do obejścia prawa . ZUS podał, że fakt realizowania przez strony "umowy o pracę" budzi uzasadnione wątpliwości. Zebrany w sprawie materiał dowodowy nie potwierdza, że ubezpieczony wykonywał czynności pracownicze, na zasadzie pracowniczego podporządkowania. Natomiast okoliczności w jakich doszło do podpisania "umowy o pracę" w dniu 01 kwietnia 2015r. wskazują, że zamiarem i wolą obu stron było jedynie nadanie im nazwy "umowa o pracę", a sporządzone przez strony dokumenty miały uzasadnić tę nazwę. W konsekwencji tak poczynionych ustaleń ZUS O/ W. przyjął, iż nastąpiło obejście prawa przez strony umowy o pracę, bowiem czynności prawne podjęte przez strony - choć zawierają pozorną zgodność z postanowieniami ustawowymi – to mają na celu obejście prawa- i w konsekwencji uzyskanie szeregu korzystnych dla ubezpieczonego uprawnień (w niniejszej sprawie m.in. prawo do zasiłku chorobowego ) . W myśl art. 8 Kodeksu Pracy nie można czynić ze swego prawa użytku, który byłby sprzeczny ze społeczno - gospodarczym przeznaczeniem. Takie działanie lub zaniechanie uprawnionego nie jest uważane za wykonywanie prawa i nie korzysta z ochrony. Choć nie ulega wątpliwości fakt , że na mocy art. 353 (1) Kodeksu cywilnego strony zawierające umowę o pracę mogą ułożyć stosunek pracy wg swego uznania byleby jego treść lub cel nie sprzeciwiał się właściwości (naturze) stosunków, ustawie ani zasadom współżycia społecznego. Jednocześnie w myśl art. 68 ust. l pkt l lit. a ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( Dz.U. z 2015r.,poz. 121 z późniejszymi zmianami )- do zakresu kompetencji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych należy m.in. stwierdzanie i ustalanie obowiązku ubezpieczeń społecznych. Oznacza to, że ZUS jest zobowiązany do badania i weryfikowania, czy osoba zgłoszona do ubezpieczeń społecznych faktycznie posiada do nich tytuł określony w ustawie. W przypadku osób zgłoszonych do ubezpieczeń społecznych jako pracownicy, Zakład, w toku postępowania wyjaśniającego czy kontroli, jest uprawniony do badania zarówno faktu zawarcia umowy o pracę, jak i jej ważności. Postępowanie wyjaśniające przeprowadzone w niniejszej sprawie i wydana w konsekwencji jego ustaleń decyzja jest wypełnieniem przez ZUS Oddział we W. zadań kompetencyjnych wymienionych w powołanym przepisie ustawy systemowej .
Odwołanie od ww. decyzji złożył ubezpieczony, wnosząc o jej zmianę i orzeczenie co do istoty sprawy poprzez ustalenie, że podlegał on ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu w okresie od 01 kwietnia 2015 r. z tytułu umowy o pracę zawartej z płatnikiem (...) Sp. z o.o. we W. .
W uzasadnieniu odwołania Z. D. zaprzeczył, aby zawarta przez nią z płatnikiem składek w dniu 01 kwietnia 2015 r. umowa o pracę była czynnością zmierzającą do obejścia prawa . Podał, iż wbrew twierdzeniem ZUS Oddział we W. od 01 kwietnia 2015r. był zatrudniony u płatnika składek na podstawie umowy o pracę na czas określony na stanowisku dyrektora ds. handlu w wymiarze pełnego etatu i tym samym od tego dnia rzeczywiście świadczył pracę na rzecz swojego pracodawcy. W tym zakresie wnioskodawca powołał się na wyrok Sądu Najwyższego z dnia 24 lutego 2010 r., sygn. akt: II UKN 204/09 , z którego wynika że o zawarciu umowy o pracę nie decyduje samo formalne zawarcie tej umowy , ale faktycznie realizowanie elementów charakterystycznych dla stosunku pracy ,a wynikających z art. 22 §1 k.p.
W dalszej części uzasadnienia odwołania skarżący wskazał, że pracodawca -jako płatnik składek - dokonał dopiero w dniu 07 lipca 2015 r. jego zgłoszenia - jako pracownika firmy (...) sp. z o.o. ze skutkiem od dnia 01.04.2015 r. do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych. Jakkolwiek działanie pracodawcy nastąpiło z naruszeniem ustawowego terminu przewidzianego w art. 36 ust. l i 4 ustawy z dnia października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych to jednak , zdaniem skarżącego nie jest to okoliczność mająca negatywnego wpływu na sytuację prawną wnioskodawcy . Jako pracownik firmy bowiem był w pełni przekonany, że pracodawca należycie dopełnił wszystkich formalności związanych z zatrudnieniem pracownika - w szczególności dot. zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych - w ustawowym 7 dniowym terminie od dnia nawiązania stosunku pracy. W dalszej części uzasadnienia odwołania Z. D. wskazał , że o czynności prawnej mającej na celu obejście ustawy można mówić wówczas, gdy czynność taka pozwala na uniknięcie zakazów, nakazów lub obciążeń wynikających z przepisu ustawy i tylko gdy z takim zamiarem czynność ta została dokonana. Nie jest natomiast obejściem prawa dokonanie czynności prawnej w celu osiągnięcia skutków, jakie ustawa wiąże z tą czynnością prawną. Skoro z zawarciem umowy o pracę ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych wiąże obowiązek ubezpieczenia emerytalno-rentowego, chorobowego i wypadkowego, podjęcie zatrudnienia w celu objęcia ubezpieczeniem i ewentualnego korzystania ze świadczeń z tego ubezpieczenia nie może być kwalifikowane jako obejście prawa .W tym zakresie skarżący powołał się na wyroki Sądu Najwyższego z dnia : 28 kwietnia 2005 r., I UK 236/04;25 stycznia 2005 r. II UK 141/04 . Ubezpieczony zarzucił , iż na tle wyżej wskazanych orzeczeń uznać należy, że w sytuacji, gdy wolą stron- zawierających umowę o pracę -było faktyczne nawiązania stosunku pracy i doszło do świadczenia pracy za wynagrodzeniem, sama nawet ewentualna świadomość jednej ze stron umowy, a nawet obu stron, co do wystąpienia w przyszłości zdarzenia uprawniającego do świadczeń z ubezpieczenia społecznego - nie daje podstaw do uznania, że umowa o pracę z dnia 01 kwietnia 2015r.miała na celu obejście prawa.
Organ w przedmiotowej sprawie uznał natomiast, iż ubezpieczony zawarł umowę o pracę wyłącznie dla pozoru, mając na celu obejście prawa. Takie stanowisko organu ubezpieczony uznaje za całkowicie bezzasadne oraz -jak wykazano, nie poparte dowodowo .
W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych wniósł o jego oddalenie, podtrzymując argumentację przedstawioną w zaskarżonej decyzji.
Sąd ustalił następujący stan faktyczny:
Z. D. w okresie od 01 marca 2010r. do 30 czerwca 2015r. prowadził pozarolniczą działalność gospodarczą w zakresie udzielania kredytów .
Wnioskodawca z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej nie zgłosił się do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego .
Na początku lutego 2015r. Z. D. przyjechał do siedziby spółki (...)we W. z propozycją kredytową . Spotkanie odbyło się z rekomendacji A. D. , którego wnioskodawca poznał w trakcie prowadzenia działalności gospodarczej . W spotkaniu uczestniczył również prezesa spółki D. A. . Podczas tego spotkania zostały omówione elementy dotyczące sporządzenia przez wnioskodawcę oferty kredytowej na kwotę 300000zł . Po tym spotkaniu wnioskodawca umówił się z D. A. celem przedstawienia takiej oferty kredytowej i jej wspólnej analizy . Kontakt w siedzibie spółki miał miejsce kilka razy, gdyż spotkania dotyczyły m.in. uzupełnienia dokumentów kredytowych . Spółka w 2015r. zaciągnęła kredyt w wysokości 300000zł . W załatwieniu formalności kredytowych pośredniczył wnioskodawca .
W okresie od 01 kwietnia 2015r. do 30 czerwca 2015r. w systemie informacji internetowej Urzędu Skarbowego w L. nie odnotowano zadłużeń podatkowych Z. D. z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej .
Skarżący za 2015r. nie złożył zeznania podatkowego . Nie odnotowane zostały w konsekwencji jego dochody z tytułu prowadzonej pozarolniczej działalności gospodarczej za 2015 rok.
W dniu 30 czerwca 2015r. Z. D. zaprzestał prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej .
Działalność ta została wykreślona z ewidencji w dniu 07 lipca 2015r.
W dniu 07 lipca 2015r. Z. D. stał się niezdolny do pracy z powodu choroby .
Skarżący z obowiązkowych ubezpieczeń społecznych z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej wyrejestrował się z dniem 16 lipca 2016r. - od dnia 01 lipca 2015r.
Płatnik składek (...) Sp. z o.o. we W. została wpisana do Krajowego Rejestru Handlowego w dniu 28 kwietnia 2009r. Zgodnie z wpisem do rejestru, dokonanym w dniu 24 lutego 2015r. jedynym wspólnikiem i prezesem jednoosobowego zarządu pozostaje D. A..
Płatnik składek prowadzi od 2009r.działalność w zakresie handlu materiałami i artykułami budowlanymi . Zakres działalności rozszerzony został o handel samochodami.
Od maja 2015r. (...) Sp. z o.o. we W. posiadała zaległości z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne .
W dniu 07 lipca 2015r. tj. w dacie powstania niezdolności do pracy Z. D. w związku z chorobą (...) Sp. z o.o. we W. zgłosiła wnioskodawcę do ubezpieczenia społecznego – jako pracownika – z datą od 01 kwietnia 2015r.
Jednocześnie zostały złożone dokumenty rozliczeniowe ZUS wskazujące podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne dla Z. D. za miesiące : kwiecień 2015r. oraz za miesiąc maj 2015r. Za miesiąc kwiecień 2015r. podstawa wymiaru składek wskazana została 0,00zł . Według dokumentacji finansowej ( dowody wypłat ) dołączonej do akt kontroli ZUS wypłata za kwiecień 2015r. miała być dokonana w dniu 08 maja 2015r.
Podczas czynności kontrolnych przeprowadzonych przez ZUS w (...) Sp. z o.o. we W. przedłożono umowę o pracę datowaną 01 kwietnia 2015r. Stronami umowy był Z. D. i pracodawca (...) Sp. z o.o. we W.. Z przedłożonego dokumentu wynikało , że wnioskodawca został zatrudniony od dnia 01 kwietnia 2015r. - na czas nieokreślony - na stanowisku dyrektora do spraw handlowych w pełnym wymiarze czasu pracy za wynagrodzeniem 6000zł brutto.
Nie przedstawiono badań lekarza medycyny pracy o dopuszczeniu wnioskodawcy do pracy na w/w stanowisku i dokumentu dotyczącego odbycia przeszkolenia bhp.
dowód:
- akta ubezpieczeniowe ZUS
- zeznania świadków:
M. T. k. 27v, e- protokół z 15.07.2016 r. 00:07:21 i nast.
A. D. k. 27v-28, e- protokół z 15.07.2016 r. 00:21:07 i nast.,
- pismo Naczelnika Urzędu Skarbowego w L. z 21.07.2016r.k.85.
Sąd zważył, co następuje:
Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie .
Zgodnie z treścią przepisu art. 6 ust. 1 pkt 1 i art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.jedn.: Dz.U. z 2015 r., poz. 121), obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają, z zastrzeżeniem art. 8 i 9 osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są między innymi pracownikami, z wyłączeniem prokuratorów. Za pracownika uważa się osobę pozostającą w stosunku pracy, z zastrzeżeniem ust. 2 i 2a. Osoby będące pracownikami podlegają obowiązkowo ubezpieczeniu chorobowemu (art. 11 ust. 1 wskazanej ustawy). Osoby podlegające obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają obowiązkowo ubezpieczeniu wypadkowemu (art. 12 ust. 1 ww. ustawy). Każda osoba objęta obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi podlega zgłoszeniu do ubezpieczeń społecznych w terminie 7 dni od daty powstania obowiązku ubezpieczenia (art. 36 ust. 1, 2 i 4 ww. ustawy systemowej).
Stosownie do art. 13 pkt 1 ww. ustawy systemowej obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu podlegają pracownicy –od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia ustania tego stosunku.
Jak wynika natomiast z art. 18 ust. 1 cyt. ustawy, podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe pracowników stanowi przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych z tytułu zatrudnienia w ramach stosunku pracy z zastrzeżeniem ust. 2 (w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe pracowników nie uwzględnia się wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy wskutek choroby lub odosobnienia w związku z chorobą zakaźną). Z kolei z art. 20 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych wynika, że podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe oraz ubezpieczenie wypadkowe stanowi podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i ubezpieczenia rentowe, z zastrzeżeniem ust. 2 i ust. 3.
W rozpoznawanej sprawie organ rentowy zakwestionował czynność prawną, jaką w dniu 01 kwietnia 2015 r. dokonały strony: płatnik składek (...) Sp. z o.o. we W. i Z. D., tj. umowę o pracę, zarzucając, że czynność ta dokonana została w celu obejścia prawa mimo , że zawierała pozorną zgodność z postanowieniami ustawowymi . Zamiarem stron było uzyskanie w sposób nieuprawniony świadczenia z ubezpieczenia chorobowego.
Po przeprowadzeniu postępowania dowodowego w niniejszej sprawie sąd podziela stanowisko ZUS Oddział we W. przedstawione w zaskarżonej decyzji .
Zasadnicze znaczenie dla oceny materiału dowodowego zgromadzonego w sprawie miał fakt , że wnioskodawca Z. D. został zgłoszony do ubezpieczenia społecznego jako pracownik u (...) Sp. z o.o. we W. dopiero w dniu 07 lipca 2015r. Dzień ten był pierwszym dniem niezdolności do pracy skarżącego z powodu choroby .
W tym zakresie sąd nie podziela stanowiska Z. D. przedstawionego w odwołaniu jakoby od 01 kwietnia 2015r. wykonywał obowiązki pracownicze , będąc przekonanym , że jego pracodawca dopełnił wszystkich formalności w ZUS w zakresie m.in. zgłoszenia jego do ubezpieczenia społecznego jako pracownika .
W tym miejscu wskazać należy , że zgodnie z dyspozycją art. 83 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń Zakładu Ubezpieczeń Społecznych wydaje decyzję w zakresie indywidualnych spraw dotyczących w szczególności kwestii zgłoszenia do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych. Wskazany powyżej przepis zawiera wykaz zagadnień, w jakich Zakład Ubezpieczeń Społecznych obowiązany jest wydać, w sytuacji niepewnej i spornej, rozstrzygniecie w postaci decyzji. Prawidłowość zgłoszenia do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych uzależniona jest od posiadania jednego z tytułów wymienionych w art. 6 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Przepis ten przedstawia katalog zamknięty osób fizycznych, objętych obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi, wymieniając wśród nich m.in. osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są pracownikami. Osoby takie podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym oraz ubezpieczeniu chorobowemu i ubezpieczeniu wypadkowemu, od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia ustania tego stosunku - art. 6 ust. l pkt l, art. 11 ust. l, art. 12 ust. l i art. 13 pkt 1. Za pracownika uważa się osobę pozostającą w stosunku pracy - art. 8. W myśl art. 2 Kodeksu pracy pracownikiem jest osoba zatrudniona m.in. na podstawie umowy o pracę. Jednocześnie przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem, a pracodawca do zatrudniana pracownika za wynagrodzeniem. - art. 22 § 1.
Z powyższego wynika, iż podstawową cechą stosunku pracy jest istnienie podporządkowania organizacyjnego pracownika, rozumianego jako obowiązek wykonywania pracy w ściśle oznaczonym miejscu i czasie. Zatem stosunek pracy jest dobrowolnym stosunkiem prawnym o charakterze zobowiązaniowym zachodzącym pomiędzy dwoma podmiotami, z których jeden zwany pracownikiem obowiązany jest świadczyć osobiście w sposób ciągły, powtarzający się na rzecz i pod kierownictwem drugiego podmiotu zwanego pracodawcą, pracę określonego rodzaju w miejscu i czasie przez niego wyznaczonym za wynagrodzeniem.
W toku przeprowadzonego w sprawie postępowania dowodowego wnioskodawca nie przedstawił żadnych dowodów na podstawie których można byłoby uznać, że od 01 kwietnia 2015r. faktycznie wykonywał pracę na rzecz (...) Sp. z o.o. we W. . Zeznania świadka A. D. , złożone na rozprawie w dniu 15 lipca 2016r. – w ocenie sądu nie zasługują na uwzględnienie . Powoływana przez świadka okoliczność załatwienia formalności związanych z załatwieniem przez wnioskodawcę kredytu w wysokości 300000zł na potrzeby związane z działalnością spółki – nie jest dowodem na okoliczność wykonywania przez Z. D. obowiązków pracowniczych . Zauważyć bowiem należy ,iż świadek ten wskazał , że od lutego 2015r. odbywały się z jego inicjatywy i rekomendacji spotkania Z. D. ( prowadzącego działalność gospodarczą w zakresie form kredytowania ) z prezesem spółki D. A. . Tych spotkań – co wskazano w ustaleniach faktycznych – było kilka . W tym czasie do 30 czerwca 2015r. skarżący prowadził pozarolniczą działalność gospodarczą i przedstawianie ofert kredytowych , wyszukiwanie korzystnych warunków kredytowania oraz załatwienie formalności kredytowych stanowiło przedmiot tej działalności . Sam świadek A. D. wskazał , że nie wie kiedy zostały załatwione przez skarżącego formalności kredytowe związane z uzyskanie przez spółkę kredytu w wysokości 300000zł .
Wprawdzie z zeznań w/w świadka wynikają ponadto okoliczności związane z pracą wnioskodawcy na rzecz spółki , to jednak ani w toku postępowania wyjaśniającego przeprowadzonego przez ZUS , ani w toku postępowania dowodowego prowadzonego w niniejszej sprawie nie przedstawione zostały żadne dokumenty podpisane przez wnioskodawcę lub potwierdzające jego udział w sprawach związanych z zakupem bloczków betonowych , czy sprzedaży 18 samochodów 20 tonowych .
W tym zakresie sąd podziela stanowisko organu rentowego przedstawione w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji , że skoro wnioskodawca zatrudniony był na stanowisku dyrektora do spraw handlowych to w spółce powinny istnieć dokumenty dotyczące efektów jego pracy , zwłaszcza , że okres ten dotyczył ponad 4 miesięcy pracy związanym z wytwarzaniem i generowaniem dużej ilości dokumentów .
Takich dowodów płatnik składek i wnioskodawca nie przedstawili w toku całego postępowania.
Analizując materiał dowodowy zgromadzony w toku postępowania wyjaśniającego należy zwrócić uwagę na fakt , że Prezes Zarządu (...) Sp. z o.o. we W. D. A. wskazał , że dowodem pracy wnioskodawcy u płatnika składek jest fakt przeprowadzenia rekrutacji pracowników M. P.( asystentki prezesa) i S. L. . Z ustaleń poczynionych przez ZUS wynikało, że wyżej wymienione osoby nie były pracownikami płatnika składek , ale byli zatrudnieni w firmie (...) przy ul. (...) (...) we W. , gdzie (...) Sp. z o.o. wynajmowała jedynie biuro .
Jedynym dokumentem w sprawie , przedstawionym przez płatnika składek , są listy obecności za sporny okres . Sąd podziela stanowisko organu rentowego , że sposób sporządzenia tego dokumentu budzi wątpliwości co do jego autentyczności .
Dodatkowo wskazać należy , że Z. D. do 30 czerwca 2015r. prowadził działalność gospodarczą , która wykreślona została z ewidencji dopiero w dniu powstania niezdolności do pracy w związku z chorobą tj. 07 lipca 2015r. i w tym samym dniu płatnik składek zgłosił wnioskodawcę do ubezpieczenia społecznego – jako pracownika – od dnia 01 kwietnia 2015r.
Z tytułu prowadzonej pozarolniczej działalności gospodarczej Z. D. nie posiadał prawa do wypłaty zasiłku chorobowego od 07 lipca 2015r. , gdyż nie zgłosił się do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego .
Gdyby wnioskodawca pracował na podstawie umowy o pracę w 2015r. lub uzyskiwałby dochody z innych tytułów , prowadząc jednocześnie działalność gospodarczą to wyrejestrowałby się z dniem 01 kwietnia 2015r. z obowiązkowych ubezpieczeń społecznych z tytułu prowadzonej pozarolniczej działalności gospodarczej i opłacałby tylko ubezpieczenie zdrowotne .
Tymczasem Z. D. z obowiązkowych ubezpieczeń społecznych z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej wyrejestrował się dopiero z dniem 01 lipca 2016r. – składając dokumenty w tym zakresie 16 lipca 2016r.
Ponadto osiągając dochody z różnych tytułów wnioskodawca miałby obowiązek złożenia rocznego zeznania podatkowego za 2015r. .Tymczasem z pisma Naczelnika Urzędu Skarbowego w L. z dnia 21 lipca 2016r. wynika , że Z. D. nie złożył zeznania podatkowego za 2015r.
Reasumując Sądu - na podstawie art. 477
14 § 1 k.p.c.- oddalił odwołanie , gdyż nie znalazł podstaw do jego uwzględnienia z przyczyn wymienionych w niniejszym uzasadnieniu
Konsekwencją zmiany zaskarżonej decyzji ZUS było orzeczenie o kosztach niniejszego procesu, na które złożyły się tylko koszty zastępstwa procesowego. O ich wysokości Sąd orzekł na podstawie art. 98 § 1 i 3 k.p.c. w zw. z § 2 pkt 4 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.U. z 2015 r., poz. 1804), w brzmieniu sprzed zmiany dokonanej rozporządzeniem nowelizującym z dnia 3 października 2016 r. (Dz.U. z 2016 r., poz. 1667), mając na uwadze ugruntowane już orzecznictwo, że w sprawach o ustalenie istnienia bądź nieistnienia stosunku ubezpieczenia społecznego lub jego zakresu (o objęcie obowiązkiem ubezpieczenia społecznego; o podleganie ubezpieczeniom społecznym) wynagrodzenie reprezentującego stronę radcy prawnego ustala się biorąc za podstawę stawki minimalne określone w § 6 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego ustanowionego z urzędu (§ 2 aktualnie obowiązującego rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych) (por. uchwałę 7 sędziów SN z dnia 20 lipca 2016 r., III UZP 2/16, Biul. SN 2016 nr 7).
Koszty zastępstwa procesowego ustalono według wartości przedmiotu sporu w sprawie 5718,60 zł ( karta 69 akt sprawy ) .