Sąd Najwyższy

Wyrok SN z 19 grudnia 1997 r., II CKN 534/97 - jak powołują go inne sądy

Rodzaj i data według orzeczeń, które je powołują.

Pełnej treści nie ma w bazie PrawMi

To orzeczenie powołują inne sądy, ale jego pełnej treści nie ma w bazie PrawMi. Poniżej zdania, w których się na nie powołują. Treść orzeczenia sprawdzisz w oficjalnym źródle.

Szukaj w oficjalnym źródle: wyszukiwarka orzeczeń Sądu Najwyższego (sn.pl)

Sprawdź, co z tego orzeczenia wynika dla Twojego stanu faktycznego.

Zapytaj za darmo

Powołują to orzeczenie

Liczba orzeczeń w bazie PrawMi, które je powołują: 28. Na liście 26 z nich. Najpierw sądy najwyższe, potem najnowsze. Przy każdym zdanie, w którym sąd się na nie powołuje.

  • II CSKP 260/23Sąd Najwyższy · wyrok · 2023-12-13
    „Ciężar przeprowadzenia dowodu, m.in. w zakresie wysokości szkody powstałej wskutek wypadku przewidzianego w umowie ubezpieczenia, spoczywa na ubezpieczającym (wyrok Sądu Najwyższego z 19 grudnia 1997 r., II CKN 534/97).”
  • I CSK 2770/22Sąd Najwyższy · postanowienie · 2022-11-18
    „Fakt związania stron umową ubezpieczenia, która miałaby być źródłem obowiązku pozwanego wypłaty odszkodowania za szkodę, nie skutkuje bowiem odmiennym rozkładem ciężaru dowodu, co do wystąpienia przesłanek kontraktowej odpowiedzialności odszkodowawczej, aniżeli rozkład wynikający z generalnej zasady wyrażonej w art. 6 k.c. (zob. wyrok Sądu Najwyższego z 19 grudnia 1997 r., II CKN 534/97).”
  • III CZP 49/05Sąd Najwyższy · postanowienie · 2005-07-22
    „Sąd Najwyższy zważył, co następuje: 3 Ogólniejsze zagadnienie prawne było przedmiotem rozważań w wyroku z dnia 19 grudnia 1997 r., II CKN 534/97 (niepubl.), w którym wyjaśniono, że ciężar przeprowadzenia dowodu między innymi w zakresie wysokości szkody powstałej skutek wypadku ubezpieczeniowego spoczywa na ubezpieczającym, a wysokość …”
  • V ACa 569/20Sąd apelacyjny · wyrok · 2021-03-31
    „… gdyż w przeciwnym razie byłoby to bezpodstawne wzbogacenie ubezpieczającego, co sprzeciwiałoby się istocie i celowi ubezpieczeń majątkowych (tak: wyrok Sądu Najwyższego z dnia 19 grudnia 1997 r. II CKN 534/97, LEX nr 1102252; podobnie: wyrok Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 17 listopada 1994 r. I ACr 377/94, Wokanda 1995/8 str. 48; wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 2 października 2008 r., sygn.”
  • V ACa 514/20Sąd apelacyjny · wyrok · 2021-01-21
    „… się istocie i celowi ubezpieczeń majątkowych (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 17 kwietnia 2000 r., sygn. V CKN 27/00, LEX nr 1218463; wyrok Sądu Najwyższego z dnia 19 grudnia 1997 r., sygn. II CKN 534/97, LEX nr 1102252).”
  • I ACa 694/17Sąd apelacyjny · wyrok · 2017-11-07
    „Natomiast ustalona w umowie suma ubezpieczenia stanowi tylko górną granicę odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń, zgodnie z art. 824 § 1 k.c. (vide: wyrok Sądu Najwyższego z dnia 19 grudnia 1997 roku, II CKN 534/97, LEX nr 1102252).”
Pokaż pozostałe (20)
  • I ACa 22/16Sąd apelacyjny · wyrok · 2016-04-20
    „Takie stanowisko zajął Sąd Najwyższy, m.in. w wyroku z dnia 19 grudnia 1997 r., II CKN 534/97 (lex nr 1102252) stwierdzając: „odszkodowanie ubezpieczeniowe nigdy nie może przewyższać rzeczywistej, tj. wykazanej co do wysokości, szkody powstałej w ubezpieczonym mieniu, gdyż w przeciwnym razie byłoby to bezpodstawne wzbogacenie ubezpieczającego, co sprzeciwiałoby się istocie i celowi ubezpieczeń majątkowych”.”
  • I ACa 640/12Sąd apelacyjny · wyrok · 2012-12-20
    „… przeciwnym razie byłoby to bezpodstawne wzbogacenie ubezpieczającego, co sprzeciwiałoby się istocie i celowi ubezpieczeń majątkowych (tak min. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 19 grudnia 1997 r., sygn. akt II CKN 534/97, LEX nr 1102252).”
  • II Ca 1009/23Sąd powszechny · wyrok · 2024-01-17
    „Również w orzecznictwie wskazuje się, że ciężar dowodu wysokości odszkodowania spoczywa na poszkodowanym (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 19 grudnia 1997 r., II CKN 534/97, postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 22 lipca 2005 r., III CZP 49/05).”
  • I C 660/19Sąd powszechny · wyrok · 2022-09-20
    „… gdyż w przeciwnym razie byłoby to bezpodstawne wzbogacenie ubezpieczającego, co sprzeciwiałoby się istocie i celowi ubezpieczeń majątkowych (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 19 grudnia 1997 r., II CKN 534/97, LEX nr 1102252; wyrok Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 17 listopada 1994 r., I ACr 377/94, Wokanda 1995/8 str. 48; wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 2 października 2008 r., VI ACa 140/08, …”
  • VIII Ga 28/22Sąd powszechny · 2022-04-13
    „… w przeciwnym razie byłoby to bezpodstawne wzbogacenie ubezpieczającego, co sprzeciwiałoby się istocie i celowi ubezpieczeń majątkowych (tak: wyrok Sądu Najwyższego z dnia 19 grudnia 1997 r., sygn. akt II CKN 534/97, wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 31 marca 2021 r., sygn. akt V ACa 569/20).”
  • VIII Ga 492/18Sąd powszechny · 2019-01-11
    „Co więcej odszkodowanie ubezpieczeniowe nigdy nie może przewyższać rzeczywistej, tj. wykazanej co do wysokości, szkody powstałej w ubezpieczonym mieniu, gdyż w przeciwnym razie byłoby to bezpodstawne wzbogacenie ubezpieczającego, co sprzeciwiałoby się istocie i celowi ubezpieczeń majątkowych (por. uzasadnienie wyroku Sądu Najwyższego z 19 grudnia 1997 r. II CKN 534/97).”
  • I C 60/18Sąd powszechny · wyrok · 2018-05-22
    „Odszkodowanie ubezpieczeniowe nigdy nie może przewyższać rzeczywistej, tj. wykazanej co do wysokości, szkody powstałej w ubezpieczonym mieniu, gdyż w przeciwnym razie byłoby to bezpodstawne wzbogacenie ubezpieczającego, co sprzeciwiałoby się istocie i celowi ubezpieczeń majątkowych (por. wyrok S.N. z dnia 19 grudnia 1997 r., II CKN 534/97, Lex nr 1102252).”
  • I C 1759/17Sąd powszechny · wyrok · 2018-02-02
    „… „Odszkodowanie ubezpieczeniowe nigdy nie może przewyższać rzeczywistej, tj. wykazanej co do wysokości, szkody powstałej w ubezpieczonym mieniu, gdyż w przeciwnym razie byłoby to bezpodstawne wzbogacenie ubezpieczającego, co sprzeciwiałoby się istocie i celowi ubezpieczeń majątkowych” (wyrok Sądu Najwyższego z 19 grudnia 1997 r., II CKN 534/97 LEX nr 1102252).”
  • I C 603/15Sąd powszechny · 2016-10-17
    „Odszkodowanie ubezpieczeniowe bowiem nigdy nie może przewyższać rzeczywistej, tj. wykazanej co do wysokości szkody powstałej w ubezpieczonym mieniu, gdyż w przeciwnym razie byłoby to bezpodstawne wzbogacenie ubezpieczającego, co sprzeciwiałoby się istocie i celowi ubezpieczeń.(por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 19 grudnia 1997r. II CKN 534/97).”
  • I C 200/15Sąd powszechny · wyrok · 2016-01-27
    „Za ogólną zaś zasadę w dziedzinie odszkodowań przyjąć należy, że odszkodowanie nie może wynosić więcej niż uszczerbek rzeczywiście poniesiony - tak Sąd Najwyższego w wyroku z dnia 19 grudnia 1997 r., w sprawie o sygn. akt II CKN 534/97).”
  • X GC 1085/13Sąd powszechny · 2015-12-08
    „Natomiast ustalona w umowie suma ubezpieczenia stanowi tylko górną granicę odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń, zgodnie z art. 824 § 1 k.c. (vide: wyrok Sądu Najwyższego z dnia 19 grudnia 1997 r., II CKN 534/97, LEX nr 1102252).”
  • II Ca 602/15Sąd powszechny · wyrok · 2015-11-20
    „W przypadku bowiem wypłaty wyższych sum prowadziłoby to do bezpodstawnego wzbogacenia ubezpieczonego, a tym samym do zaprzeczenia istocie i celowi ubezpieczenia gospodarczego (vide wyrok Sądu Najwyższego z dnia 19 grudnia 1997 r., II CKN 534/97, LEX nr 1102252;”
  • X GC 758/14Sąd powszechny · 2015-10-20
    „… do wystąpienia przesłanek kontraktowej odpowiedzialności odszkodowawczej, aniżeli rozkład wynikający z generalnej zasady wyrażonej w art. 6 KC (vide teza z uzasadnienia wyroku SN z19 grudnia 1997 r. II CKN 534/97, Legalis 69299).”
  • V GC 592/15Sąd powszechny · 2015-06-22
    „SN II CSK 257/09, III CZP 49/05, II CKN 534/97).”
  • I C 747/14Sąd powszechny · wyrok · 2015-03-19
    „… (por. wyrok Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 19 grudnia 1997 r. II CKN 534/97).”
  • II Ca 716/14Sąd powszechny · wyrok · 2014-11-19
    „Sąd Rejonowy podzielił stanowisko pozwanej, co do tego, że naprawienie szkody nie może prowadzić do wzbogacenia uprawnionego (zob. wyrok Sądu Najwyższego z 19 grudnia 1997 r., sygn. akt II CKN 534/97, opubl. w LEX nr 1102252).”
  • I C 341/12Sąd powszechny · 2014-05-21
    „… przez ubezpieczającego wysokości, oraz że między takim wypadkiem a szkodą w udowodnionej wysokości istnieje normalny związek przyczynowy (zob.wyrok Sądu Najwyższego z dnia 19 grudnia 1997 r., II CKN 534/97, Lex nr 1102252).”
  • II Ca 505/13Sąd powszechny · wyrok · 2014-02-07
    „Nadto odszkodowanie z tytułu ubezpieczenia nie powinno, jak się zdaje powodowi, czemu dał wyraz na rozprawie w dniu 11 stycznia 2013 r., przewyższać wysokości poniesionej szkody i prowadzić do wzbogacenia się ubezpieczonego (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 19 grudnia 1997r., II CKN 534/97).”
  • II C 243/11Sąd powszechny · wyrok · 2014-02-06
    „Nie przedstawiła ona bowiem dowodów zakupu lekarstw, kosztów wizyt lekarskich i kosztów rehabilitacji, a zgodnie z art. 6 kc i wyrokiem SN z 19.12.1997r. II CKN 534/97 „Ciężar przeprowadzenia dowodu w zakresie wysokości szkody powstałej wskutek wypadku przewidzianego w umowie ubezpieczenia, spoczywa na ubezpieczającym".”
  • I Ca 179/13Sąd powszechny · wyrok · 2013-05-29
    „Taki rozkład ciężaru dowodu jest przyjęty w orzecznictwie Sądu Najwyższego (por. wyrok SN z 19.12.1997 r. II CKN 534/97 nie publ. „ ubezpieczającego obciąża ciężar dowodu w zakresie wysokości szkody powstałej wskutek wypadku przewidzianego w umowie ubezpieczenia ”, a także wyrok SN z 19.05.1998 r., II CKN 761/97, nie publ., wyrok SN z 08.05.2000 r. V CKN 43/00).”