Sąd Najwyższy

III CZP 49/05

postanowienie z dnia 2005-07-22

  • Streszczenie
  • Pełna treść
  • 1 powołanych przepisów

Streszczenie

Sąd Najwyższy w sprawie III CZP 49/05 odmówił podjęcia uchwały dotyczącej tego, kto ma wykazać stopień zużycia technicznego rzeczy przy ustalaniu odszkodowania z ubezpieczenia. Spór dotyczył tego, czy ciężar dowodu spoczywa na ubezpieczonym, czy na ubezpieczycielu. Orzeczenie jest istotne dla spraw o wypłatę odszkodowania za utracone lub zniszczone mienie, zwłaszcza przy sporze o wycenę szkody i zakres odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń.

To orzeczenie w Twojej sprawie

Odpowiedź z cytowanymi przepisami i sygnaturami orzeczeń, bez zakładania konta.

Częste pytania:

Sprawdź, co z tego orzeczenia wynika dla Twojego stanu faktycznego.

Zapytaj za darmo

Dane orzeczenia

SygnaturaIII CZP 49/05
Data orzeczenia2005-07-22
Rodzaj orzeczeniapostanowienie
SądSąd Najwyższy
WydziałWydział III
SędziowieJacek Gudowski (przewodniczący), Jan Górowski (autor uzasadnienia), Józef Frąckowiak

Powołują to orzeczenie

Liczba orzeczeń w bazie PrawMi, które je powołują: 55. Na liście 20 z nich. Najpierw sądy najwyższe, potem najnowsze. Przy każdym zdanie, w którym sąd się na nie powołuje.

  • III KK 340/22Sąd Najwyższy · wyrok · 2023-12-20podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „… do wszystkich czynności prawnych dwustronnych [nie tylko do umów wzajemnych], w których do świadczeń zobowiązane są obie strony [zob. też postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 22 lipca 2005 r., III CZP 49/05, niepubl., w którym dopuszczono stosowanie art. 388 § 1 k.c. do umowy ubezpieczenia])” – wyrok Sądu Najwyższego z dnia 12 czerwca 2013 r., II CSK 655/12, zob. także wyrok Sądu Apelacyjnego w …”
  • III CZP 95/19Sąd Najwyższy · postanowienie · 2020-10-09podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „… na tyle ogólny, aby podjęta uchwała mogła mieć zastosowanie do większej liczby podobnych spraw (zob. postanowienia z dnia 15 października 2002 r., III CZP 66/02, niepubl., z dnia 22 lipca 2005 r., III CZP 49/05, OSNC 2005, nr 10, poz. 180, z dnia 29 listopada 2007 r., III CZP 98/07, niepubl., z dnia 26 listopada 2009 r., III CZP 103/09, OSNC-ZD 2010, nr C, poz. 82, z dnia 8 kwietnia 2010 r., III UZP 1/10, …”
  • II CSK 445/17Sąd Najwyższy · wyrok · 2018-03-14
    „… kwietnia 2014 r., IV CSK 420/13, niepubl., postanowienia SN z dnia 13 czerwca 2013 r., IV CNP 80/12, niepubl.; wyrok SN z dnia 2 grudnia 1998 r., I CKN 278/98; postanowienie SN z dnia 22 lipca 2005 r., III CZP 49/05, niepubl.).”
  • II CSK 327/14Sąd Najwyższy · wyrok · 2015-02-06podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „Wskazać trzeba ponadto, że postanowienia ogólnych warunków umów należy wykładać przy uwzględnieniu dyrektyw zawartych w art. 65 k.c. (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 22 lipca 2005 r., III CZP 49/05, niepubl.).”
  • II CSK 655/12Sąd Najwyższy · wyrok · 2013-06-12podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „… do wszystkich czynności prawnych dwustronnych (nie tylko do umów wzajemnych), w których do świadczeń zobowiązane są obie strony (zob. też postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 22 lipca 2005 r., III CZP 49/05, niepubl., w którym dopuszczono stosowanie art. 388 § 1 k.c. do umowy ubezpieczenia).”
  • II CSK 257/09Sąd Najwyższy · wyrok · 2009-11-18podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „W judykaturze podkreśla się, że unormowania tej ustawy nie odnoszą się do procesu cywilnego, lecz do postępowania likwidacyjnego, które z założenia nie jest postępowaniem spornym, w jakim mógłby funkcjonować ciężar dowodu w rozumieniu art. 6 k.c. (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 22 lipca 2005 r., III CZP 49/05, niepubl.).”
Pokaż pozostałe (14)
  • III CZP 44/07Sąd Najwyższy · postanowienie · 2007-05-17
    „… odwoławczym (porównaj między innymi postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 30 maja 2003 r. III CZP 30/03, nie publ., z dnia 9 czerwca 2005 r. III CZP 31/05, nie publ., z dnia 22 lipca 2005 r. III CZP 49/05, nie publ., z dnia 12 października 2005 r. III CZP 68/05, nie publ., z dnia 13 grudnia 2005 r. II UZP 14/05, OSNP z 2006 r., nr 17-18, poz. 283 oraz z dnia 12 kwietnia 2006 r. III SZP 2/06, nie publ.).”
  • I ACa 434/21Sąd apelacyjny · wyrok · 2022-11-25
    „… przewidziany umową ubezpieczenia, powstała szkoda w wykazywanej przez niego wysokości oraz istnienie związku przyczynowego pomiędzy tymi zdarzeniami (postanowienie Sądu Najwyższego z 22 lipca 2005 r. III CZP 49/05).”
  • I ACa 604/21Sąd apelacyjny · wyrok · 2021-09-23
    „… postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 13 czerwca 2013 roku, IV CNP 80/12; wyrok Sądu Najwyższego z dnia 2 grudnia 1998 roku, I CKN 278/98; postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 22 lipca 2005 roku, III CZP 49/05; wyrok Sądu Najwyższego dnia 14 marca 2018 roku, II CSK 445/17].”
  • I AGa 93/20Sąd apelacyjny · wyrok · 2021-03-18
    „… postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 13 czerwca 2013 roku, IV CNP 80/12, wyrok Sądu Najwyższego z dnia 2 grudnia 1998 roku, I CKN 278/98; postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 22 lipca 2005 roku, III CZP 49/05].”
  • I ACa 629/18Sąd apelacyjny · wyrok · 2019-04-25
    „… (wyrok SN z dnia 2 kwietnia 2014 r., IV CSK 420/13; postanowienia SN z dnia 13 czerwca 2013 r., IV CNP 80/12; wyrok SN z dnia 2 grudnia 1998 r., I CKN 278/98; postanowienie SN z dnia 22 lipca 2005 r., III CZP 49/05; wyrok SN z dnia 14 marca 2018 r., II CSK 445/17).”
  • I ACa 397/16Sąd apelacyjny · wyrok · 2016-07-07podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „Tym niemniej dopuszcza się także zastosowanie art. 388 § 1 k.c. do wszystkich umów dwustronnie zobowiązujących i odpłatnych (por: postanowienie SN z dnia 22 lipca 2005 r., III CZP 49/05, a także Adam Olejnik, Komentarz do art.388 Kodeksu cywilnego, Lex el. stan prawny 2014.05.01).”
  • VI ACa 1422/14Sąd apelacyjny · wyrok · 2016-01-20
    „W orzecznictwie i literaturze przedmiotu za dobro podlegające takiej wymianie uznaje się także umożliwienie korzystania z pieniędzy czy ponoszenie ryzyka szkody w umowie ubezpieczenia lub gwarancji (patrz postanowienie SN z 22 VII 2005 r. III CZP 49/05, Kodeks cywilny.”
  • I ACa 311/15Sąd apelacyjny · wyrok · 2015-11-26podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „… umową ubezpieczenia, powstała szkoda w wykazywanej przez niego wysokości oraz istnienie związku przyczynowego pomiędzy tymi zdarzeniami (tak też Sąd Najwyższy w postanowieniu z dnia 22 lipca 2005 r., III CZP 49/05).”
  • I ACa 541/15Sąd apelacyjny · wyrok · 2015-11-18
    „… umową ubezpieczenia, powstała szkoda w wykazywanej przez niego wysokości oraz istnieje związek przyczynowy pomiędzy tymi zdarzeniami (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 22 lipca 2005 roku, III CZP 49/05, Lex nr 171747, teza 1).”
  • I ACa 31/13Sąd apelacyjny · wyrok · 2013-04-11podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „W judykaturze podkreśla się, że unormowania tej ustawy nie odnoszą się do procesu cywilnego, lecz do postępowania likwidacyjnego, które z założenia nie jest postępowaniem spornym, w jakim mógłby funkcjonować ciężar dowodu w rozumieniu art. 6 k.c. (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 22 lipca 2005 r., III CZP 49/05, niepubl.)”.”
  • I ACa 83/12Sąd apelacyjny · wyrok · 2012-02-24podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „… 22.07.2005 r. (sygn. III CZP 49/05, LEX nr 171747), zgodnie z którym art. 805 § 1 k.c. wynika obowiązek zakładu ubezpieczeń zapłaty odszkodowania za szkodę powstałą wskutek przewidzianego wypadku, ale jego aktualizacja następuje …”
  • I C 439/25Sąd powszechny · wyrok · 2026-04-09
    „SN w postanowieniu z 22 lipca 2005 r., III CZP 49/05).”
  • II Ca 1009/23Sąd powszechny · wyrok · 2024-01-17podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „Również w orzecznictwie wskazuje się, że ciężar dowodu wysokości odszkodowania spoczywa na poszkodowanym (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 19 grudnia 1997 r., II CKN 534/97, postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 22 lipca 2005 r., III CZP 49/05).”
  • III Ca 2283/22Sąd powszechny · 2024-01-10podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „… obowiązkowego OC, szkodę i jej wysokość oraz związek przyczynowy pomiędzy tymi elementami (por. uzasadnienie wyroku SN z 8 października 2003 r., III CK 22/02 czy postanowienie SN z 22 lipca 2005 r., III CZP 49/05), co w przedmiotowej sprawie zostało zdaniem Sądu Okręgowego uczynione, pozwany zaś, iż koszty poniesione na najem pojazdu mogły zostać ograniczone np. przez wybranie innego warsztatu, w którym czas …”

Oznaczenia przy wpisach nadano automatycznie na podstawie przytoczonego zdania i mogą być błędne. Samo zdanie pozwala je sprawdzić.

Pełna treść orzeczenia

Sygn. akt III CZP 49/05 POSTANOWIENIE Dnia 22 lipca 2005 r. Sąd Najwyższy w składzie: SSN Jacek Gudowski (przewodniczący) SSN Józef Frąckowiak SSN Jan Górowski (sprawozdawca) w sprawie z powództwa A. T. przeciwko Towarzystwu Ubezpieczeń Wzajemnych "W.(...)" S.A. z siedzibą w W. - Oddziałowi (...) w P. o zapłatę, na posiedzeniu jawnym w Izbie Cywilnej w dniu 22 lipca 2005 r., na skutek zagadnienia prawnego przedstawionego przez Sąd Apelacyjny postanowieniem z dnia 15 marca 2005 r., sygn. akt I ACa (...): "Czy jeżeli umówiona suma ubezpieczenia odpowiada w dniu zawarcia umowy ubezpieczenia rzeczywistej wartości ubezpieczanej rzeczy, a rzeczywistą wartość dla wypłaty przez zakład ubezpieczeń umówionego świadczenia stanowi ta wartość pomniejszona o stopień zużycia technicznego na dzień powstania szkody, ciężar dowodu wykazania tej ostatniej wartości spoczywa na ubezpieczonym czy też zakład ubezpieczeń winien wykazać wysokość zmniejszenia się tej pierwotnej wartości ?" odmawia podjęcia uchwały. Uzasadnienie Wyrokiem z dnia 8 czerwca Sąd Okręgowy w P. oddalił powództwo powódki przeciwko Towarzystwu Ubezpieczeń i Reasekuracji „W.(...)" S.A. o zapłatę kwoty 43 197,03 zł tytułem odszkodowania za skradzioną koparko - ładowarkę (…), wyprodukowaną w 1994 r. 2 Sąd ustalił, że w dniu 19 marca 2002 r. strony zawarły umowę ubezpieczenia tej koparko-ładowarki na sumę 87 608,20 zł, obejmującą wszystkie ryzyka, w oparciu o ogólne warunki ubezpieczenia z dnia 15 sierpnia 2000 r. Ubezpieczyciel wypłacił powódce odszkodowanie w kwocie 44 611,17 zł, przyjmując, że wartość skradzionej kopiarko-ładowarki wynosiła w dniu wypłacenia odszkodowania kwotę 45 000 zł i pomniejszył ją zgodnie z umową o franszyzę redukcyjną w kwocie 388,83 zł. Ustalenie wartości koparki nastąpiło w drodze wywiadu w firmie Bergerat Monuoyeur sp. z o.o. Sąd pierwszej instancji podniósł, że o wysokości należnego odszkodowania nie przesądza, przy braku odmiennych postanowień umownych, wartość sumy ubezpieczenia, która stanowi jedynie górną granicę odpowiedzialności ubezpieczyciela (art. 824 k.c.), lecz wartość rzeczywista poniesionej przez poszkodowanego szkody. Wyraził pogląd, że poszkodowany ubiegający się o zapłatę odszkodowania winien wykazać jaka jest rzeczywista wartość szkody powstałej w wyniku wypadku ubezpieczeniowego. Apelacja powódki od tego wyroku zmierzała do jego zmiany przez uwzględnienie powództwa. Podczas jej rozpatrywania Sąd Apelacyjny powziął wątpliwość prawną, której dał wyraz w postanowieniu z dnia 15 marca 2005 r. podjętym na podstawie art. 390 § 1 k.p.c. Wyraził pogląd, że wynikający z art. 6 k.c. ciężar dowodu ulega przesunięciu w razie gdy wchodzi w grę domniemanie przemawiające na korzyść ubezpieczającego. Jego zdaniem, w chwili zawierania umowy ubezpieczenia ustala się wartość rzeczywistą rzeczy w wysokości odpowiadającej sumie ubezpieczenia (§ 5 ust. 1 pkt 1a o.w.u.), a w wypadku zaistnienia szkody wypłaca się ubezpieczającemu kwotę odpowiadającą tej wartości pomniejszoną o stopień zużycia rzeczy. Wskazał, że za nałożeniem ciężaru dowodu w tym wypadku na ubezpieczyciela przemawia to, iż on jest zobowiązany w postępowaniu likwidacyjnym do ustalenia wartości szkody (art. 3 ust 5 pkt 3 ustawy o działalności ubezpieczeniowej, Dz. U. Nr 124, poz. 1151 ze zm.) Jego zdaniem „akceptowanie innego poglądu prowadzi ... do wysoce niekorzystnej - także dla konsumentów - praktyki zakładów ubezpieczeniowych polegającej na ustalaniu wysokiej sumy i zarazem składki a następnie odmowie wypłacenia zbliżonego do tej sumy świadczenia ubezpieczeniowego, czemu sprzyja przerzucenie na ubezpieczającego ciężaru dowodu wykazania wysokości szkody i to mimo wcześniejszego zgodnego ustalenia wartości rzeczy ubezpieczonej". Sąd Najwyższy zważył, co następuje: 3 Ogólniejsze zagadnienie prawne było przedmiotem rozważań w wyroku z dnia 19 grudnia 1997 r., II CKN 534/97 (niepubl.), w którym wyjaśniono, że ciężar przeprowadzenia dowodu między innymi w zakresie wysokości szkody powstałej skutek wypadku ubezpieczeniowego spoczywa na ubezpieczającym, a wysokość odszkodowania nie może przewyższać wysokości powstałej szkody i to bez względu na wysokość sumy ubezpieczenia, chyba że umowa stanowi inaczej. Fakt związania stron umową ubezpieczenia nie skutkuje odmiennym rozkładem ciężaru dowodu co do wystąpienia przesłanek kontraktowej odpowiedzialności odszkodowawczej, aniżeli rozkład wynikający z generalnej zasady wyrażonej w art. 6 k.c. Oznacza to, że z art. 805 § 1 k.c. wynika obowiązek pozwanego zapłaty powodowi odszkodowania za szkodę powstałą wskutek przewidzianego w umowie wypadku, ale jego aktualizacja następuje dopiero wówczas gdy ubezpieczający udowodni, że zaistniał wypadek przewidziany umową ubezpieczenia, powstała szkoda w wykazywanej przez niego wysokości oraz istnienie związku przyczynowego pomiędzy tymi zdarzeniami. Także w doktrynie przyjmuje się zgodnie, że w ramach odpowiedzialności odszkodowawczej, co do zasady, ciężar dowodu istnienia i wysokości szkody spoczywa na poszkodowanym. Odpowiada to ogólnej regule, że fakty prawotwórcze, czyli powodujące powstanie skutków prawnych musi udowodnić podmiot, który na tej podstawie twierdzi o istnieniu prawa. Z drugiej strony również jednolicie przyjmuje się, że rygoryzm ogólnej reguły ciężaru dowodu jest łagodzony między innymi przez możliwość korzystania przez sąd z domniemań faktycznych. Sporne jest natomiast zarówno w doktrynie, jak i judykaturze zagadnienie, czy takie domniemanie skutkuje przerzuceniem ciężaru dowodu (por. orzeczenia Sądu najwyższego z dnia 3 kwietnia 2001 r., l CKN 374/00 i z dnia 30 marca 2000 r., III CKN 811/98 niepubl.), które jednak w sprawie - o czym poniżej - nie wystąpiło. Nie budzi wątpliwości, że pomimo pewnych różnic w stosunku do ogólnych zasad rządzących obowiązkiem naprawienia szkody odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń ma charakter odpowiedzialności odszkodowawczej (art. 805 § 2 pkt 1 k.c.). Uznanie jednak identyczności treści znaczeniowej pojęcia „szkody” w przepisach ogólnego prawa odszkodowawczego i w prawie ubezpieczeniowym nie wyłącza istnienia różnic, czego przykładem są zagadnienia związane z ustalaniem wysokości szkody. W zakresie ubezpieczeń umownych sposób ustalenia szkody określają z reguły ogólne warunki 4 ubezpieczenia. Wynika stąd wniosek, że zarówno umowa, jak i te warunki mogą modyfikować także kodeksową zasadę regulującą rozkład ciężaru dowodu. Sąd Apelacyjny przedstawił pytanie powiązane wprost z ich treścią, a więc w odniesieniu do konkretnego stosunku prawnego, sugerując, że taka modyfikacja nastąpiła. Z tego względu należało rozważyć, czy rzeczywiście na ich gruncie suma ubezpieczenia odpowiadała wartości ubezpieczonej rzeczy, a należne odszkodowanie stanowi tę wartość pomniejszoną o stopień zużycia technicznego na dzień powstania szkody. Gdyby nawet odstąpić od literalnego brzmienia § 5 ust 1 pkt 1 lit.a o.w.u. i przyjąć, że pod pojęciem nowych maszyn kryją się także maszyny używane (art. 65 k.c.; por. także np. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 5 kwietnia 2000 r., l CKN 621/98, OSNC 2000, nr 11 poz. 199) i że suma ubezpieczenia w dniu zawarcia umowy odpowiadała rzeczywistej wartości ubezpieczonej maszyny, to jednak nie sposób pominąć, iż ogólne warunki ubezpieczenia wyraźnie odróżniają wartość odtworzeniową, będącą podstawą dla określenia sumy ubezpieczenia, oraz wartość rzeczywistą przedmiotu ubezpieczenia na dzień powstania szkody, jako przesłankę ustalenia odszkodowania. Wartość odtworzeniowa określona w chwili zawierania umowy stanowi jedynie podstawę dla ustalenia wysokości składki a ponadto górną granicę odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń społecznych. Nie stanowi natomiast - wbrew założeniu Sądu Apelacyjnego - podstawy dla określenia wartości rzeczywistej przedmiotu ubezpieczenia (§ 15 ust 3 o.w.u.), którą w tym wypadku wyznacza wartość odpowiadająca kosztom odtworzenia przedmiotu ubezpieczenia na dzień powstania szkody, a nie z chwili zawierania umowy. Wartość odtworzeniowa z § 5 ust 1 pkt 1 lit.a o.w.u. ze względu na różny moment czasowy, nie równa się tej wartości określonej w § 15 ust 3 o.w.u. Wbrew więc sugestii Sądu Apelacyjnego, ogólne warunki ubezpieczenia nie ustanowiły domniemania, że suma ubezpieczenia wyznacza wysokość szkody i należnego odszkodowania, a tym samym, że istnieje podstawa do przyjęcia, iż ciężar jego obalenia obciąża zakład ubezpieczeń. Powołany przez Sąd Apelacyjny art. 3 ust 5 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o działalności ubezpieczeniowej (Dz. U. Nr 123, poz. 1151 ze zm.) określa, że czynnością ubezpieczeniową zakładu ubezpieczeń jest między innymi ustalenie wysokości szkody, rozmiaru odszkodowań oraz innych świadczeń należnych uprawnionym z umów ubezpieczenia lub umów gwarancji ubezpieczeniowych. Przepis ten zastrzega jedynie więc, że czynność ta w postępowaniu likwidacyjnym może być wykonywana przez ubezpieczyciela a nie np. przez ubezpieczonego. Obowiązki 5 zakładu ubezpieczeń po otrzymaniu zawiadomienia o zajściu zdarzenia losowego objętego ochroną ubezpieczeniową określa natomiast art. 16 ust 1 tej ustawy. Unormowania te jednak nie odnoszą się do procesu cywilnego, lecz do postępowania likwidacyjnego, które z założenia nie jest postępowaniem spornym, w jakim mógłby funkcjonować ciężar dowodu. Z tego względu jego zasady nie można przenosić na grunt procesu cywilnego, gdyż oznaczałoby to, że żądanie powoda mogłoby nie być poparte żadnymi dowodami, co nie można pogodzić z zasadami kontradyktoryjnego procesu. Występująca w praktyce zakładów ubezpieczeń tendencja ustalania wysokiej sumy ubezpieczenia (a zatem i składki) w wysokości nieodpowiadającej wartości ubezpieczonej rzeczy nie jest argumentem do odstąpienia od ogólnej reguły wyrażonej w art. 6 k.c. Taka praktyka wiąże się w istocie z naruszeniem ekwiwalentności świadczeń i do jej korekty - gdy znacząca różnica jest wynikiem nadużycia przez zakład ubezpieczeń silniejszej pozycji kontraktowej - mogą służyć inne instrumenty prawne (np. art. 3531 k.c. i 58 k.c., art. 388 k.c.). Jeżeli natomiast już po zawarciu umowy wartość ubezpieczonego mienia uległa zmniejszeniu ubezpieczający może żądać od zakładu korekty w tym kierunku sumy ubezpieczenia (art. 824 § 2 k.c.). W judykaturze utrwalony jest pogląd, że zagadnienie prawne stanowiące przedmiot pytania prawnego może dotyczyć tylko takich problemów prawnych, które pozostają w związku z rozstrzygnięciem sprawy. Obecnie przesłanką odmowy podjęcia uchwały przez Sąd Najwyższy jest brak konieczności wyjaśnienia zagadnienia prawnego (art. 61 § 1 ustawy z dnia 23 listopada 2002 r., o Sądzie Najwyższym, Dz. U. Nr 240, poz. 2052 ze zm.). Skoro więc przedstawione pytanie zostało skonstruowane w oparciu o nietrafne założenie, które Sąd Apelacyjny wyprowadził z ogólnych warunków ubezpieczenia, to już z tego względu nie zachodziła potrzeba udzielania na nie odpowiedzi, gdyż nie mogła ona pozostawać w związku przyczynowym z rozstrzygnięciem sprawy (por. orzeczenie Sądu Najwyższego z dnia 26 lutego 1975 r., l PR 31/75, OSNCP 1975, nr 12, poz. 176). Postanowienia ogólnych warunków ubezpieczenia w istocie stają się częścią składową umowy ubezpieczenia i należy je wykładać przy uwzględnieniu dyrektyw zawartych w art. 65 k.c. (por. np. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 2 grudnia 1998 r., l CKN 278/98, niepubl.). Zagadnienie prawne nie powinno pozostawać w związku tylko z 6 skonkretyzowanym stosunkiem prawnym, gdyż wykluczona jest wówczas możliwość jego abstrakcyjnego rozstrzygnięcia. Z tych względów odmówiono podjęcia uchwały.

Orzeczenia powołane w tym orzeczeniu

Liczba powołanych orzeczeń: 2. Najpierw sądy najwyższe, potem najnowsze, z fragmentem uzasadnienia.

  • III CKN 811/98Sąd Najwyższy · orzeczenie · 2000-03-30
    „Sporne jest natomiast zarówno w doktrynie, jak i judykaturze zagadnienie, czy takie domniemanie skutkuje przerzuceniem ciężaru dowodu (por. orzeczenia Sądu najwyższego z dnia 3 kwietnia 2001 r., l CKN 374/00 i z dnia 30 marca 2000 r., III CKN 811/98 niepubl.), które jednak w sprawie - o czym poniżej - nie wystąpiło.”
  • II CKN 534/97Sąd Najwyższy · wyrok · 1997-12-19
    „Sąd Najwyższy zważył, co następuje: 3 Ogólniejsze zagadnienie prawne było przedmiotem rozważań w wyroku z dnia 19 grudnia 1997 r., II CKN 534/97 (niepubl.), w którym wyjaśniono, że ciężar przeprowadzenia dowodu między innymi w zakresie wysokości szkody powstałej skutek wypadku ubezpieczeniowego spoczywa na ubezpieczającym, a wysokość …”

Powiązane przepisy

Podobne orzeczenia

Zapytaj AI o to orzeczenie