Sąd Najwyższy

Wyrok SN z 13 lutego 2018 r., II UK 698/16 - jak powołują go inne sądy

Rodzaj i data według orzeczeń, które je powołują.

Pełnej treści nie ma w bazie PrawMi

To orzeczenie powołują inne sądy, ale jego pełnej treści nie ma w bazie PrawMi. Poniżej zdania, w których się na nie powołują. Treść orzeczenia sprawdzisz w oficjalnym źródle.

Szukaj w oficjalnym źródle: wyszukiwarka orzeczeń Sądu Najwyższego (sn.pl)

Sprawdź, co z tego orzeczenia wynika dla Twojego stanu faktycznego.

Zapytaj za darmo

Powołują to orzeczenie

Liczba orzeczeń w bazie PrawMi, które je powołują: 30. Na liście 28 z nich. Najpierw sądy najwyższe, potem najnowsze. Przy każdym zdanie, w którym sąd się na nie powołuje.

  • III USKP 8/25Sąd Najwyższy · wyrok · 2025-07-03
    „Wcześniej Sąd Najwyższy w dwóch wyrokach z 13 lutego 2018 r., II UK 698/16 i z 17 kwietnia 2018 r., I UK 73/17, przyjął, że dobrowolne ubezpieczenie chorobowe z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej nie ustaje z chwilą rozpoczęcia zasiłku macierzyńskiego.”
  • III AUa 338/24Sąd apelacyjny · wyrok · 2025-04-17
    „Z kolei według trzeciego stanowiska, wyrażonego w wyroku Sądu Najwyższego z 13 lutego 2018 r. II UK 698/16, podtrzymanego następnie w wyroku z 17 kwietnia 2018 r. I UK 73/17: dobrowolne ubezpieczenie chorobowe osoby prowadzącej pozarolniczą działalność, zainicjowane wnioskiem złożonym przed rozpoczęciem …”
  • III AUa 744/23Sąd apelacyjny · wyrok · 2024-04-29
    „… ale trwa w sposób nieprzerwany tak długo aż nie wystąpi którakolwiek z okoliczności wskazanych enumeratywnie w art. 14 ust. 2 ustawy systemowej (wyrok Sądu Najwyższego z 13 lutego 2018 r., II UK 698/16, OSNP 2018 nr 10, poz. 139; wyrok Sądu Najwyższego w wyroku z 17 kwietnia 2018 r., I UK 73/17).”
  • III AUa 2288/22Sąd apelacyjny · wyrok · 2024-01-30
    „Jednocześnie nie można uznać, że korzystanie z prawa do zasiłku macierzyńskiego powoduje ustanie dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego na podstawie art. 14 ust. 2 pkt 3 ustawy systemowej, ponieważ wówczas należałoby to rozumieć jako zaprzestanie działalności gospodarczej (wyrok Sądu Najwyższego z 13 lutego 2018 r., sygn. II UK 698/16).”
  • III AUa 788/22Sąd apelacyjny · wyrok · 2023-10-12
    „Z kolei według trzeciego stanowiska, wyrażonego w wyroku Sądu Najwyższego z dnia 13 lutego 2018 r., II UK 698/16 (OSNP 2018/10/139), podtrzymanego następnie w wyroku z dnia 17 kwietnia 2018 r., I UK 73/17 (LEX nr 2540111), dobrowolne ubezpieczenie chorobowe osoby prowadzącej pozarolniczą działalność, zainicjowane …”
  • III AUa 557/21Sąd apelacyjny · wyrok · 2021-09-22
    „… uzyskania zasiłku chorobowego, a po nim do zasiłku macierzyńskiego, po którym mogła stać się niezdolna do pracy i korzystać z zasiłku chorobowego (por. wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 13 lutego 2018 r., II UK 698/16 – OSNP 2018, nr 10, poz. 139 oraz z dnia 17 kwietnia 2018 r., I UK 73/17 – Legalis nr 1820037).”
Pokaż pozostałe (22)
  • III AUa 662/20Sąd apelacyjny · wyrok · 2020-11-10
    „Zagadnienie to było omówione przez Sąd Najwyższy w uzasadnieniu wyroków z 13 lutego 2018 r. (II UK 698/16) i z 17 kwietnia 2018 r. (I UK 73/17).”
  • III AUa 197/19Sąd apelacyjny · wyrok · 2020-01-09
    „Na poparcie tego stanowiska Sąd Okręgowy wskazał na wyrok Sądu Najwyższego z dnia 13 lutego 2018 r., II UK 698/16, w którym Sąd ten jednoznacznie stwierdził, że pobieranie zasiłku macierzyńskiego nie powoduje ustania dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą, chyba że spełnione zostaną przesłanki ustania tego ubezpieczenia z art. 14 ustawy systemowej.”
  • III AUa 551/19Sąd apelacyjny · wyrok · 2019-11-28
    „Zagadnienie istnienia tytułu do podlegania ubezpieczeniom społecznym w trakcie pobierania zasiłku macierzyńskiego było omówione przez Sąd Najwyższy w uzasadnieniu wyroków z 13 lutego 2018 r. (II UK 698/16) i z 17 kwietnia 2018 r. (I UK 73/17).”
  • III AUa 672/19Sąd apelacyjny · wyrok · 2019-11-27
    „Sąd powołał się na wyrok Sądu Najwyższego z 13 lutego 2018 r. (II UK 698/16), w świetle którego pobieranie zasiłku macierzyńskiego nie powoduje ustania dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą.”
  • III AUa 1493/17Sąd apelacyjny · wyrok · 2019-07-12
    „Na przytoczenie zasługuje również pogląd Sądu Najwyższego zawarty w uzasadnieniu wyroku z dnia 13 lutego 2018 r. (II UK 698/16), w którym Sąd ten podkreślał, że podstawą prawa do zasiłku w rozumieniu ustawy zasiłkowej jest określona praca lub działalność stanowiąca tytuł do ubezpieczenia, a zatem o ubezpieczeniu chorobowym osoby …”
  • III AUa 295/19Sąd apelacyjny · wyrok · 2019-06-13
    „W uzasadnieniu wyroków z 13 lutego 2018 r. (II UK 698/16) i z 17 kwietnia 2018 r. (I UK 73/17) Sąd Najwyższy przyjął stanowisko, że bezpośrednio po zakończeniu pobierania zasiłku macierzyńskiego osoba ubezpieczona może zostać objęta obowiązkowymi …”
  • III AUa 1616/18Sąd apelacyjny · wyrok · 2019-05-08
    „Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 13 lutego 2018 roku (II UK 698/16, niepubl.) wskazał, że regulacja ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (j.t.: Dz.U. z 2017 r., poz. 1368 ze zm. – …”
  • III AUa 271/19Sąd apelacyjny · postanowienie · 2019-04-25
    „Sąd I instancji podzielił stanowisko zaprezentowane przez Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 13 lutego 2018 r., sygn. akt II UK 698/16 (OSNAPiUS 2018/10/139), że pobieranie zasiłku macierzyńskiego nie powoduje ustania dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą, chyba że spełnione …”
  • III AUa 150/19Sąd apelacyjny · wyrok · 2019-04-25
    „Pośrednio takie stanowisko wynika też z innych orzeczeń Sądu Najwyższego wyrok z 13 lutego 2018 r. II UK 698/16 i 17 kwietnia 2018 r. I UK 73/17.”
  • III AUa 1022/18Sąd apelacyjny · wyrok · 2018-12-13
    „Ponadto Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 13 lutego 2018 r., II UK 698/16, OSN z 2018 r., nr 10, poz. 139 wskazał, że zasiłek macierzyński (podobnie zasiłek chorobowy) nie jest przyczyną faktyczną ani prawną ustania tytułu ubezpieczenia, bo nie musi oznaczać zaprzestania działalności gospodarczej w rozumieniu art. 13 pkt 4 ustawy systemowej.”
  • VII Ua 60/24Sąd powszechny · wyrok · 2025-10-13
    „Z kolei według trzeciego stanowiska, wyrażonego w wyroku Sądu Najwyższego z 13 lutego 2018 r., II UK 698/16 (OSNP 2018/10/139), podtrzymanego następnie w wyroku z 17 kwietnia 2018 r., I UK 73/17 (LEX nr 2540111), które jako podstawę rozstrzygnięcia przyjął również sąd pierwszej instancji w niniejszej sprawie, …”
  • VII Ua 30/23Sąd powszechny · wyrok · 2024-01-08
    „Następnie linia orzecznicza Sądu Najwyższego uległa zmianie i wskazywał on, że pobieranie zasiłku macierzyńskiego nie powoduje ustania dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą, chyba że spełnione zostaną przesłanki ustania tego ubezpieczenia z art. 14 ustawy systemowej (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 13 lutego 2018 r., sygn. akt II UK 698/16).”
  • VII Ua 80/21Sąd powszechny · wyrok · 2021-11-29
    „… wyrok Sądu Najwyższego z dnia 13 lutego 2018 r., sygn. akt II UK 698/16).”
  • VII Ua 49/19Sąd powszechny · wyrok · 2019-10-30
    „Sąd I instancji przywołał się na pogląd zaprezentowany w wyroku Sądu Najwyższego z dnia 13 lutego 2018 roku, sygn. akt II UK 698/16, zgodnie z którym pobieranie zasiłku macierzyńskiego nie powoduje ustania dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą, chyba że spełnione zostaną przesłanki ustania tego ubezpieczenia z art. 14 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.”
  • IV U 335/19Sąd powszechny · wyrok · 2019-10-29
    „W tym zakresie ubezpieczona powołała się na wyrok SN z dnia 13 lutego 2018r., sygn. akt II UK 698/16 (OSNP 2018/10/139), zgodnie z którym pobieranie zasiłku macierzyńskiego nie powoduje ustania dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego osoby prowadzącej działalność gospodarczą, jeżeli nie spełniają się przesłanki ustania tego ubezpieczenia z art. 14 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych.”
  • VII U 1495/18Sąd powszechny · wyrok · 2019-06-11
    „Jednocześnie nie można uznać, że korzystanie z prawa do zasiłku macierzyńskiego powoduje ustanie dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego na podstawie art. 14 ust. 2 pkt 3 ustawy systemowej, ponieważ wówczas należałoby to rozumieć jako zaprzestanie działalności gospodarczej (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 13 lutego 2018 r., sygn. akt II UK 698/16)”
  • VI U 388/18Sąd powszechny · wyrok · 2019-05-14
    „Należy tu przywołać słuszny pogląd orzecznictwa, zaprezentowanym w wyroku Sądu Najwyższego z dnia 13 lutego 2018 roku, sygn. akt II UK 698/16, zgodnie z którym pobieranie zasiłku macierzyńskiego nie powoduje ustania dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą, chyba że spełnione zostaną …”
  • VII Ua 74/18Sąd powszechny · wyrok · 2019-03-26
    „… (II UK 698/16) oraz z dnia 17 kwietnia 2018r.”
  • VII U 640/18Sąd powszechny · wyrok · 2019-03-19
    „W wyroku z dnia 13 lutego 2018r. wydanym w sprawie II UK 698/16 (OSNP 2018/10/139) Sąd Najwyższy wskazał, że pobieranie zasiłku macierzyńskiego nie powoduje ustania dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą, chyba że spełnione zostaną przesłanki ustania tego ubezpieczenia z art. 14 u.s.u.s.”
  • VII Ua 71/18Sąd powszechny · wyrok · 2019-01-08
    „Sąd Najwyższy wskazał, że pobieranie zasiłku macierzyńskiego nie powoduje ustania dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą, chyba że spełnione zostaną przesłanki ustania tego ubezpieczenia z art. 14 ustawy (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 13 lutego 2018 r., sygn. akt II UK 698/16).”
  • V Ua 22/18Sąd powszechny · wyrok · 2018-11-29
    „… okresy wymienione w decyzjach ZUS Oddział w L. z dnia 19 września 2016 r. Sąd Okręgowy w tej sprawie w pełni podziela stanowisko Sądu Najwyższego przedstawione w wyroku z dnia 13 lutego 2018r., II UK 698/16, z którego wynika, że osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą i którą – będąc zgłoszona do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego – pobierała zasiłek macierzyński nie musi ponownie …”
  • IV U 1437/17Sąd powszechny · wyrok · 2018-07-04
    „… do uzyskania zasiłku chorobowego a po nim do zasiłku macierzyńskiego, po którym mogła stać się niezdolna do pracy i korzystać z zasiłku chorobowego (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 13 lutego 2018 r., II UK 698/16, LEX nr 2490062).”