Sąd Najwyższy

Wyrok SN z 17 kwietnia 2018 r., I UK 73/17 - jak powołują go inne sądy

Rodzaj i data według orzeczeń, które je powołują.

Pełnej treści nie ma w bazie PrawMi

To orzeczenie powołują inne sądy, ale jego pełnej treści nie ma w bazie PrawMi. Poniżej zdania, w których się na nie powołują. Treść orzeczenia sprawdzisz w oficjalnym źródle.

Szukaj w oficjalnym źródle: wyszukiwarka orzeczeń Sądu Najwyższego (sn.pl)

Sprawdź, co z tego orzeczenia wynika dla Twojego stanu faktycznego.

Zapytaj za darmo

Powołują to orzeczenie

Liczba orzeczeń w bazie PrawMi, które je powołują: 26. Na liście 24 z nich. Najpierw sądy najwyższe, potem najnowsze. Przy każdym zdanie, w którym sąd się na nie powołuje.

  • III USKP 8/25Sąd Najwyższy · wyrok · 2025-07-03
    „Wcześniej Sąd Najwyższy w dwóch wyrokach z 13 lutego 2018 r., II UK 698/16 i z 17 kwietnia 2018 r., I UK 73/17, przyjął, że dobrowolne ubezpieczenie chorobowe z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej nie ustaje z chwilą rozpoczęcia zasiłku macierzyńskiego.”
  • III AUa 338/24Sąd apelacyjny · wyrok · 2025-04-17
    „Z kolei według trzeciego stanowiska, wyrażonego w wyroku Sądu Najwyższego z 13 lutego 2018 r. II UK 698/16, podtrzymanego następnie w wyroku z 17 kwietnia 2018 r. I UK 73/17: dobrowolne ubezpieczenie chorobowe osoby prowadzącej pozarolniczą działalność, zainicjowane wnioskiem złożonym przed rozpoczęciem pobierania zasiłku macierzyńskiego, nie ustaje ani z chwilą rozpoczęcia, …”
  • III AUa 744/23Sąd apelacyjny · wyrok · 2024-04-29
    „… wskazanych enumeratywnie w art. 14 ust. 2 ustawy systemowej (wyrok Sądu Najwyższego z 13 lutego 2018 r., II UK 698/16, OSNP 2018 nr 10, poz. 139; wyrok Sądu Najwyższego w wyroku z 17 kwietnia 2018 r., I UK 73/17).”
  • III AUa 2288/22Sąd apelacyjny · wyrok · 2024-01-30
    „Znajduje to potwierdzenie w wyroku Sądu Najwyższego z 17 kwietnia 2018 r., sygn. I UK 73/17.”
  • III AUa 788/22Sąd apelacyjny · wyrok · 2023-10-12
    „Z kolei według trzeciego stanowiska, wyrażonego w wyroku Sądu Najwyższego z dnia 13 lutego 2018 r., II UK 698/16 (OSNP 2018/10/139), podtrzymanego następnie w wyroku z dnia 17 kwietnia 2018 r., I UK 73/17 (LEX nr 2540111), dobrowolne ubezpieczenie chorobowe osoby prowadzącej pozarolniczą działalność, zainicjowane wnioskiem złożonym przed rozpoczęciem pobierania zasiłku macierzyńskiego, nie ustaje ani z …”
  • III AUa 557/21Sąd apelacyjny · wyrok · 2021-09-22
    „… mogła stać się niezdolna do pracy i korzystać z zasiłku chorobowego (por. wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 13 lutego 2018 r., II UK 698/16 – OSNP 2018, nr 10, poz. 139 oraz z dnia 17 kwietnia 2018 r., I UK 73/17 – Legalis nr 1820037).”
Pokaż pozostałe (18)
  • III AUa 662/20Sąd apelacyjny · wyrok · 2020-11-10
    „Zagadnienie to było omówione przez Sąd Najwyższy w uzasadnieniu wyroków z 13 lutego 2018 r. (II UK 698/16) i z 17 kwietnia 2018 r. (I UK 73/17).”
  • III AUa 197/19Sąd apelacyjny · wyrok · 2020-01-09
    „Dalej sąd pierwszej instancji podkreślił, że ten kierunek wykładni poparł Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 17 kwietnia 2018 r., I UK 73/17, przyjmując, iż o ubezpieczeniu chorobowym osoby prowadzącej działalność gospodarczą nie decyduje to, czy ponownie zgłosiła się do ubezpieczenia chorobowego po okresie pobierania zasiłku macierzyńskiego, …”
  • III AUa 551/19Sąd apelacyjny · wyrok · 2019-11-28
    „Zagadnienie istnienia tytułu do podlegania ubezpieczeniom społecznym w trakcie pobierania zasiłku macierzyńskiego było omówione przez Sąd Najwyższy w uzasadnieniu wyroków z 13 lutego 2018 r. (II UK 698/16) i z 17 kwietnia 2018 r. (I UK 73/17).”
  • III AUa 214/19Sąd apelacyjny · wyrok · 2019-10-30
    „Sąd odwołał się także do wyroku Sądu Najwyższego z dnia 17 kwietnia 2018r., I UK 73/17, w którym stwierdzono, że zasiłek macierzyński (podobnie jak chorobowy) nie jest przyczyną faktyczną ani prawną ustania tytułu ubezpieczenia, bo nie musi oznaczać zaprzestania działalności gospodarczej w rozumieniu art. 13 pkt 4 ustawy systemowej.”
  • III AUa 1493/17Sąd apelacyjny · wyrok · 2019-07-12
    „Z kolei w wyroku z dnia 17 kwietnia 2018 r. (I UK 73/17), Sąd Najwyższy podkreślił, że okresu pobierania zasiłku macierzyńskiego przez osobę prowadzącą działalność gospodarczą nie traktuje się jako przerwy w ubezpieczeniu chorobowym.”
  • III AUa 295/19Sąd apelacyjny · wyrok · 2019-06-13
    „W uzasadnieniu wyroków z 13 lutego 2018 r. (II UK 698/16) i z 17 kwietnia 2018 r. (I UK 73/17) Sąd Najwyższy przyjął stanowisko, że bezpośrednio po zakończeniu pobierania zasiłku macierzyńskiego osoba ubezpieczona może zostać objęta obowiązkowymi ubezpieczeniami społecznymi i dobrowolnym …”
  • III AUa 150/19Sąd apelacyjny · wyrok · 2019-04-25
    „Pośrednio takie stanowisko wynika też z innych orzeczeń Sądu Najwyższego wyrok z 13 lutego 2018 r. II UK 698/16 i 17 kwietnia 2018 r. I UK 73/17.”
  • III AUa 1022/18Sąd apelacyjny · wyrok · 2018-12-13
    „O dobrowolnym ubezpieczeniu chorobowym osoby prowadzącej działalność gospodarczą nie decyduje to, czy ponownie zgłosiła się do ubezpieczenia chorobowego po zasiłku macierzyńskim, lecz to, czy wcześniej zgłosiła się do tego ubezpieczenia i spełniła warunki do uzyskania zasiłku macierzyńskiego (tak też Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 17 kwietnia 2018 r., I UK 73/17, Legalis).”
  • VII Ua 60/24Sąd powszechny · wyrok · 2025-10-13
    „Z kolei według trzeciego stanowiska, wyrażonego w wyroku Sądu Najwyższego z 13 lutego 2018 r., II UK 698/16 (OSNP 2018/10/139), podtrzymanego następnie w wyroku z 17 kwietnia 2018 r., I UK 73/17 (LEX nr 2540111), które jako podstawę rozstrzygnięcia przyjął również sąd pierwszej instancji w niniejszej sprawie, dobrowolne ubezpieczenie chorobowe osoby prowadzącej pozarolniczą działalność, …”
  • VII Ua 30/23Sąd powszechny · wyrok · 2024-01-08
    „Stanowisko to podzielił też Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 17 kwietnia 2018 r. (sygn. akt I UK 73/17) wskazując, że fakt objęcia osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi z tytułu pobierania zasiłku macierzyńskiego nie powoduje ustania dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.”
  • VII Ua 80/21Sąd powszechny · wyrok · 2021-11-29
    „… sygn. akt I UK 73/17) wskazując, że fakt objęcia osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi z tytułu pobierania zasiłku macierzyńskiego nie powoduje ustania dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.”
  • VII Ua 49/19Sąd powszechny · wyrok · 2019-10-30
    „Powyższy pogląd, jak wskazywał Sąd Rejonowy, został również potwierdzony w wyroku SN z dnia 17 kwietnia 2018 roku, sygn. akt I UK 73/17, w którym SN wskazał, że nie można stwierdzić, że zasiłek macierzyński powoduje ustanie dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego na podstawie art. 14 ust. 2 pkt 3 ustawy systemowej, bo ustanie tytułu …”
  • IV U 335/19Sąd powszechny · wyrok · 2019-10-29
    „Ubezpieczona wskazała, że tę wykładnię potwierdziło kolejne orzeczenie Sądu Najwyższego, tj. wyrok z 17.04.2018r., I UK 73/17 (Lex nr 2540111).”
  • VII U 1495/18Sąd powszechny · wyrok · 2019-06-11
    „Znajduje to potwierdzenie również w wyroku Sądu Najwyższego z dnia 17 kwietnia 2018 r., sygn. akt I UK 73/17.”
  • VI U 388/18Sąd powszechny · wyrok · 2019-05-14
    „Powyższy pogląd został również potwierdzony w wyroku SN z dnia 17 kwietnia 2018 roku, sygn. akt I UK 73/17, w którym SN wskazał, że nie można stwierdzić, że zasiłek macierzyński powoduje ustanie dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego na podstawie art. 14 ust. 2 pkt 3 ustawy systemowej, bo ustanie tytułu …”
  • VII Ua 74/18Sąd powszechny · wyrok · 2019-03-26
    „… (I UK 73/17), które zacytował, a także na orzeczenia Sądów Apelacyjnych w Warszawie i w Poznaniu.”
  • VII U 640/18Sąd powszechny · wyrok · 2019-03-19
    „Prezentowane wyżej stanowisko podzielił Sąd Najwyższy wydając wyrok z dnia 17 kwietnia 2018r. w sprawie o sygn. akt I UK 73/17 (LEX nr 2540111).”
  • VII Ua 71/18Sąd powszechny · wyrok · 2019-01-08
    „Zasiłek natomiast nie był tytułem ubezpieczenia, a stał się nim na mocy szczególnej regulacji, przy czym nie oznacza to, że jej wprowadzenie ma pogarszać sytuację ubezpieczonych przez rozstrzyganie, że ustaje dobrowolne ubezpieczenie chorobowe, skoro nie jest to sytuacja objęta hipotezą normy art. 14 ust. 2 pkt 3 ustawy (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 17 kwietnia 2018 r., sygn. akt I UK 73/17).”