Sąd Najwyższy

Wyrok SN z 22 lipca 2009 r., I UK 70/09 - jak powołują go inne sądy

Rodzaj i data według orzeczeń, które je powołują.

Pełnej treści nie ma w bazie PrawMi

To orzeczenie powołują inne sądy, ale jego pełnej treści nie ma w bazie PrawMi. Poniżej zdania, w których się na nie powołują. Treść orzeczenia sprawdzisz w oficjalnym źródle.

Szukaj w oficjalnym źródle: wyszukiwarka orzeczeń Sądu Najwyższego (sn.pl)

Sprawdź, co z tego orzeczenia wynika dla Twojego stanu faktycznego.

Zapytaj za darmo

Powołują to orzeczenie

Liczba orzeczeń w bazie PrawMi, które je powołują: 36. Na liście 32 z nich. Najpierw sądy najwyższe, potem najnowsze. Przy każdym zdanie, w którym sąd się na nie powołuje.

  • I UK 376/14Sąd Najwyższy · wyrok · 2015-07-09
    „Wypada również dodać, iż w orzecznictwie Sądu Najwyższego już wcześniej przyjmowano (tak np. w wyroku z 22 lipca 2009 r., I UK 70/09, LEX nr 529763, dotyczącym ubezpieczenia społecznego rolników), że samo faktyczne opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne nie jest wystarczające do objęcia tym ubezpieczeniem.”
  • I UK 117/14Sąd Najwyższy · wyrok · 2014-11-13
    „I UK 172/05, OSNP 2007 nr 3-4, poz. 52; z 22 lutego 2008 r., I UK 255/07, niepubl., por. także wyroki Sąd Najwyższego z 12 lutego 2009 r., III UK 68/08, OSNP 2010 nr 17-18, poz. 219; z 22 lipca 2009 r., I UK 70/09, niepubl.), to Sąd Najwyższy w składzie rozpoznającym obecną skargę stoi na stanowisku, że zastosowanie art. 2 i wynikająca z niego konieczność złożenia deklaracji (oświadczenia) o tym, że rolnik chce …”
  • I UK 339/11Sąd Najwyższy · wyrok · 2012-03-29
    „W orzecznictwie Sądu Najwyższego przyjmuje się (np. w odniesieniu do ubezpieczenia społecznego rolników), że samo faktyczne opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne nie jest wystarczające do objęcia tym ubezpieczeniem (por. wyrok z 22 lipca 2009 r., I UK 70/09, LEX nr 529763).”
  • III AUa 1170/23Sąd apelacyjny · wyrok · 2025-07-30
    „… 2001 r., II UKN 518/00, OSNP 2003 Nr 10, poz. 257; z dnia 28 listopada 2002 r., II UK 93/02, LEX nr 577471; z dnia 24 kwietnia 2008 r., II UK 245/07, OSNP 2009 nr 15-16, poz. 210; z dnia 22 lipca 2009 r., I UK 70/09, LEX nr 529763; z dnia 29 marca 2012 r., I UK 339/11, OSNP 2013 nr 5-6, poz. 68; z dnia 6 września 2012 r., II UK 36/12, LEX nr 1218196; z dnia 26 listopada 2014 r., II UK 56/14;”
  • III AUa 703/17Sąd apelacyjny · wyrok · 2018-12-19
    „Sąd Okręgowy podniósł nadto, że w orzecznictwie Sądu Najwyższego już wcześniej przyjmowano (tak np. w wyroku z dnia 22 lipca 2009 r., I UK 70/09, LEX nr 529763, dotyczącym ubezpieczenia społecznego rolników), że samo faktyczne opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne nie jest wystarczające do objęcia tym ubezpieczeniem.”
  • III AUa 617/17Sąd apelacyjny · wyrok · 2018-07-26
    „… (vide m.in. wyroki Sądu Najwyższego: wyrok z dnia 22 lipca 2009 r., I UK 70/09, LEX nr 529763, wyrok z dnia 28 listopada 2002 r., II UK 93/02, LEX nr 577471, wyrok Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 30 października 2012 r., III AUa 550/12, LEX nr 1237567).”
Pokaż pozostałe (26)
  • III AUa 818/17Sąd apelacyjny · wyrok · 2018-02-20
    „Dodatkowo należy podkreślić, iż ugruntowane jest stanowisko judykatury, iż samo faktyczne opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne nie jest wystarczające do objęcia tym ubezpieczeniem (wyroki Sądy Najwyższego z 22 lipca 2009 r. I UK 70/09, 28 listopada II UK 93/02, z dnia 26 listopada 2014 r. II UK 56/14).”
  • III AUa 340/17Sąd apelacyjny · wyrok · 2017-11-14
    „Dodatkowo należy podkreślić, iż ugruntowane jest stanowisko judykatury, iż samo faktyczne opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne nie jest wystarczające do objęcia tym ubezpieczeniem (wyroki Sądu Najwyższego z 22 lipca 2009r, I UK 70/09, LEX nr 529763, 28 listopada 2002 r., II UK 93/02, LEX nr 577471, z dnia 26 listopada 2014 r., II UK 56/14, Lex nr 1567481).”
  • III AUa 555/16Sąd apelacyjny · wyrok · 2017-10-04
    „LEX nr 1254426) oraz Sądu Najwyższego z dnia: 28 listopada 2002 r. II UK LEX nr 577471 oraz 22 lipca 2009r, I UK 70/09 LEX nr 529763.”
  • III AUa 2112/15Sąd apelacyjny · wyrok · 2016-09-09
    „Nr 241, poz. 2074) znajduje zastosowanie do należności z tytułu składek, które stały się wymagalne przed dniem 1 stycznia 2003r., jeżeli do tej daty nie uległy przedawnieniu według przepisów dotychczasowych (wyrok SN z dnia 22 lipca 2009r., I UK 70/09, LEX 529763).”
  • III AUa 148/16Sąd apelacyjny · wyrok · 2016-06-08
    „… 2003/10/257, wyrok Sądu Najwyższego z 28 listopada 2002 r., II UK 93/02, LEX nr 577471, wyrok Sądu Najwyższego z 5 grudnia 2007 r., II UK 106/07, LEX nr 346189, wyrok Sądu Najwyższego z 22 lipca 2009 r., I UK 70/09, Lex nr 529763, wyrok Sądu Najwyższego z 12 marca 2012 r. I UK 339/11, Lex nr 1212053, wyrok Sądu Apelacyjnego w Lublinie z 10 stycznia 2013 r., III AUa 895/12, Lex nr 1254426;wyrok Sądu Apelacyjnego w …”
  • III AUa 1211/15Sąd apelacyjny · wyrok · 2016-04-14
    „Dodatkowo należy podkreślić, iż ugruntowane jest stanowisko judykatury, iż samo faktyczne opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne nie jest wystarczające do objęcia tym ubezpieczeniem (wyroki Sądu Najwyższego z dni: 22 lipca 2009r, I UK 70/09, LEX nr 529763, 28 listopada 2002 r., II UK 93/02, LEX nr 577471, z dnia 26 listopada 2014 r., II UK 56/14, Lex nr 1567481).”
  • III AUa 1802/13Sąd apelacyjny · wyrok · 2014-04-15
    „Wniosek o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym musi być wyraźny i jednoznaczny, nie jest wystarczające samo opłacanie przez zainteresowanego składek na to ubezpieczenie oraz przyjmowanie tych składek przez organ rentowy (tak też, w odniesieniu do ubezpieczenia społecznego rolników, Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 22 lipca 2009r., I UK 70/09, LEX nr 529763).”
  • III AUa 105/13Sąd apelacyjny · wyrok · 2013-12-30
    „I tak, przyjmuje się (np. w odniesieniu do ubezpieczenia społecznego rolników), że samo faktyczne opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne nie jest wystarczające do objęcia tym ubezpieczeniem (por. wyrok z 22 lipca 2009 r., I UK 70/09, LEX nr 529763).”
  • III AUa 2186/12Sąd apelacyjny · wyrok · 2013-08-08
    „Ubezpieczenie to bowiem wygasło z mocy prawa i nie można przyjąć dorozumianego oświadczenia o objęciu ubezpieczonego dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym (wyroki Sądu Najwyższego z dnia: 29 marca 2012 r., I UK 339/11, LEX nr 1212053, 22 lipca 2009 r., I UK 70/09, LEX nr 529763, 8 sierpnia 2001 r., II UKN 518/00, OSNAPiUS 2003 nr10, poz. 257).”
  • III AUa 234/12Sąd apelacyjny · wyrok · 2012-10-30
    „II UK LEX nr 577471, w wyroku 22 lipca 2009r, I UK 70/09 LEX nr 529763.”
  • III AUa 550/12Sąd apelacyjny · wyrok · 2012-10-30
    „Takie stanowisko wynika z ugruntowanego orzecznictwa Sądu Najwyższego (por. wyrok SN z dnia 22.07.2009 I UK 70/09 LEX nr 529763; wyrok SN z dnia 28.11.2002, II UK, LEX nr 577471; wyrok SN z 12.03.2012r., IUK 339/11, LEX 1212053), które Sąd Apelacyjny w pełni akceptuje i podziela.”
  • III AUa 440/12Sąd apelacyjny · wyrok · 2012-09-18
    „Z kolei w wyroku Sądu Najwyższego z dnia 22 lipca 2009 r. w sprawie I UK 70/09 stwierdzono, że ustawa z 1996 r. o zmianie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.”
  • VIII U 1860/21Sąd powszechny · 2022-06-02
    „Wniosek o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym musi być wyraźny i jednoznaczny; nie jest wystarczające samo opłacanie przez zainteresowanego składek na to ubezpieczenie oraz przyjmowanie tych składek przez organ rentowy (tak też w odniesieniu do ubezpieczenia społecznego rolników, Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 22 lipca 2009 r., I UK 70/09).”
  • VII U 301/16Sąd powszechny · wyrok · 2017-03-24
    „Na marginesie Sąd zwraca również uwagę, że zgodnie z powszechnie przyjętymi poglądami judykatury samo opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne nie jest wystarczające do objęcia tym ubezpieczeniem (zob. wyroki Sądu Najwyższego: z 22 lipca 2009r., I UK 70/09, z 28 listopada 2002r., II UK 93/02, z dnia 26 listopada 2014r., II UK 56/14).”
  • VII Ua 46/16Sąd powszechny · wyrok · 2016-10-18
    „Dodatkowo należy podkreślić, iż ugruntowane jest wspomniane stanowisko judykatury, iż samo faktyczne opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne nie jest wystarczające do objęcia tym ubezpieczeniem (wyroki Sądu Najwyższego z dni: 22 lipca 2009 r., I UK 70/09, 28 listopada 2002 roku, II UK 93/02, z dnia 26 listopada 2014 roku, II UK 56/14).”
  • VIII Ua 44/16Sąd powszechny · 2016-10-04
    „Wniosek o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym musi być wyraźny i jednoznaczny, nie jest wystarczające samo opłacanie przez ubezpieczonego składek na to ubezpieczenie oraz przyjmowanie tych składek przez organ rentowy (tak też, w odniesieniu do ubezpieczenia społecznego rolników Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 22 lipca 2009 roku, I UK 70/09, Lex nr 529763).”
  • VII Ua 47/16Sąd powszechny · 2016-04-26
    „… (por. uzasadnienie wyroku z dnia 29 marca 2012 r. I UK 339/11, wyrok SN z dnia 22 lipca 2009 r., I UK 70/09, wyrok SN z dnia 28 listopada 2002 r. II UK 93/02, wyrok Sądu Najwyższego z 8 listopada 2012 r., sygn. akt II UK 90/12, OSNP 2013/19-20/233, wyrok z dnia 8 sierpnia 2001 r. (II UKN 518/00, OSNP 2003 r. Nr …”
  • VII Ua 22/16Sąd powszechny · 2016-03-18
    „Wniosek o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym musi być wyraźny i jednoznaczny, nie jest wystarczające samo opłacanie przez zainteresowanego składek na to ubezpieczenie oraz przyjmowanie tych składek przez organ rentowy (tak też, w odniesieniu do ubezpieczenia społecznego rolników, Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 22 lipca 2009 r., I UK 70/09).”
  • VI U 103/16Sąd powszechny · wyrok · 2016-03-10
    „I tak, zaznaczył że przyjmuje się (np. w odniesieniu do ubezpieczenia społecznego rolników), że samo faktyczne opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne nie jest wystarczające do objęcia tym ubezpieczeniem (por. wyrok z 22 lipca 2009 r., I UK 70/09, LEX nr 529763).”
  • VIII Ua 49/15Sąd powszechny · wyrok · 2016-02-24
    „W orzecznictwie Sądu Najwyższego przyjmuje się, że samo faktyczne opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne nie jest wystarczające do objęcia tym ubezpieczeniem (por. wyrok z 22 lipca 2009 r., I UK 70/09, LEX nr 529763).”
  • IV U 229/15Sąd powszechny · wyrok · 2015-12-15
    „Nr 241, poz. 2074), znajduje zastosowanie do należności z tytułu składek, które stały się wymagalne przed dniem 1 stycznia 2003 r., jeżeli do tej daty nie uległy przedawnieniu według przepisów dotychczasowych (por. wyrok SN z dnia 22 lipca 2009 r., I UK 70/09, LEX nr 529763, wyrok SN z 23 stycznia 2009 r., I UK 204/08, opubl.”
  • VII U 852/15Sąd powszechny · wyrok · 2015-12-15
    „W orzecznictwie Sądu Najwyższego ugruntował się pogląd, iż objęcie ubezpieczeniem chorobowym wymaga złożenia wyraźnego i jednoznacznego wniosku wprost (wyrok z dnia 29 marca 2012r., I UK 339/11, Lex nr 1212053; wyrok z 22 lipca 2009r., I UK 70/09, LEX nr 529763).”
  • VI U 474/15Sąd powszechny · wyrok · 2015-10-01
    „Wniosek o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym musi być wyraźny i jednoznaczny, nie jest wystarczające samo opłacanie przez zainteresowanego składek na to ubezpieczenie oraz przyjmowanie tych składek przez organ rentowy (tak też, w odniesieniu do ubezpieczenia społecznego rolników, Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 22 lipca 2009 r., I UK 70/09, LEX nr 529763).”
  • IV U 202/15Sąd powszechny · wyrok · 2015-03-20
    „Samo faktyczne opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne nie jest wystarczające do objęcia tym ubezpieczeniem (por. wyrok SN z dnia 22 lipca 2009 r., I UK 70/09 (Legalis nr 274049).”
  • VI U 1959/14Sąd powszechny · wyrok · 2015-02-11
    „I tak, przyjmuje się (np. w odniesieniu do ubezpieczenia społecznego rolników), że samo faktyczne opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne nie jest wystarczające do objęcia tym ubezpieczeniem (por. wyrok z 22 lipca 2009 r., I UK 70/09).”
  • VI U 380/13Sąd powszechny · wyrok · 2013-09-16
    „SN z dnia 7 lipca 2009 r., sygn. akt III UZP 2/08, OSNP 2009/13-14/185; wyrok SN z dnia 23 stycznia 2009 r., sygn. akt I UK 204/08, MPPr 2009/7/375; wyrok SN z dnia 22 lipca 2009 r., sygn. akt I UK 70/09, Lex nr 529763).”