Sąd Najwyższy

I CSK 7/05

wyrok z dnia 2006-03-02

  • Streszczenie
  • Pełna treść
  • 2 powołanych przepisów

Streszczenie

Sąd Najwyższy uchylił wyrok Sądu Apelacyjnego, który zasądził odszkodowanie od ubezpieczyciela, i przekazał sprawę do ponownego rozpoznania. Spór dotyczył zakresu ochrony z polisy OC przy pracach projektowych i montażowych oraz tego, czy szkoda mieściła się w umowie ubezpieczenia. Orzeczenie jest ważne dla spraw o interpretację zakresu odpowiedzialności ubezpieczyciela w ubezpieczeniach działalności gospodarczej.

To orzeczenie w Twojej sprawie

Odpowiedź z cytowanymi przepisami i sygnaturami orzeczeń, bez zakładania konta.

Częste pytania:

Sprawdź, co z tego orzeczenia wynika dla Twojego stanu faktycznego.

Zapytaj za darmo

Dane orzeczenia

SygnaturaI CSK 7/05
Data orzeczenia2006-03-02
Rodzaj orzeczeniawyrok
SądSąd Najwyższy
WydziałWydział I
SędziowieGerard Bieniek (autor uzasadnienia), Maria Grzelka, Zbigniew Kwaśniewski

Powołują to orzeczenie

Liczba orzeczeń w bazie PrawMi, które je powołują: 13. Na liście 11 z nich. Najpierw sądy najwyższe, potem najnowsze. Przy każdym zdanie, w którym sąd się na nie powołuje.

  • I ACa 583/16Sąd apelacyjny · wyrok · 2016-06-16podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „Doręczenie pisma zawierającego żądanie należy uznać za zgłoszenie w tym zakresie szkody, a rzeczą zakładu ubezpieczeń jest rozpoznanie zasadności roszczenia w terminie 30 dni (m.in. wyrok SN z dnia 2.03.2006 r., sygn. I CSK 7/05).”
  • VI ACa 282/13Sąd apelacyjny · wyrok · 2013-09-27podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „Jeśli zgłoszenie szkody następuje poprzez doręczenie odpisu pozwu, to pozwany zakład ubezpieczeń powinien rozpoznać zasadność roszczenia w terminie 30 dni od daty doręczenia odpisu pozwu (tak też SN w wyroku z 2 marca 2006r. I CSK 7/05 (LEX nr 179967).”
  • I ACa 1012/12Sąd apelacyjny · wyrok · 2012-12-11podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „Oczywiste jest, że skuteczne zgłoszenie roszczenia (szkody) w stosunku do zakładu ubezpieczeń może także nastąpić w pozwie lub w piśmie procesowym w toku postępowania (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 2 marca 2006r w spr. I CSK 7/05, LEX nr 179967).”
  • I C 198/24Sąd powszechny · wyrok · 2026-02-17podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „Jeżeli zgłoszenie szkody następuje poprzez doręczenie odpisu pozwu, to pozwany ubezpieczyciel powinien rozpoznać zasadność roszczenia, w terminie 30 dni od daty doręczenia odpisu pozwu (por. wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z 17 kwietnia 2013 roku, VI ACa 1306/12, LEX nr 1344295; wyrok Sądu Najwyższego z 2 marca 2006 roku, I CSK 7/05, LEX nr 179967).”
  • I C 601/18Sąd powszechny · wyrok · 2019-09-04podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „… 13.Jeżeli zgłoszenie szkody następuje poprzez doręczenie odpisu pozwu, to pozwany ubezpieczyciel powinien rozpoznać zasadność roszczenia, w terminie trzydziestu dni od daty doręczenia odpisu pozwu (por. wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z 17 kwietnia 2013 roku, VI ACa 1306/12, LEX nr 1344295; wyrok Sądu Najwyższego z 2 marca 2006 roku, I CSK 7/05, LEX nr 179967).”
  • I C 331/14Sąd powszechny · wyrok · 2016-09-19podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „… 30 dni od dnia doręczenia odpisu pozwu tj. od dnia 15.02.2015 r. (tak SN w orzeczeniu z 2.03.2006 r., I CSK 7/05, LEX 179967).”
Pokaż pozostałe (5)
  • I C 275/14Sąd powszechny · wyrok · 2016-09-15podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „… 30 dni od dnia doręczenia odpisu pozwu tj. od dnia 5.01.2015 r. (tak SN w orzeczeniu z 2.03.2006 r., I CSK 7/05, LEX 179967).”
  • I C 329/15Sąd powszechny · wyrok · 2016-07-26podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „Opóźnienie pozwanego liczyć należało 30 dni od doręczenia odpis pozwu traktując to jako zgłoszenie szkody, skoro powódka wcześniej nie inicjowała postępowania likwidacyjnego (tak SN w orzeczeniu z 2 marca 2006 r., I CSK 7/05, LEX 179967).”
  • I C 605/14Sąd powszechny · wyrok · 2015-06-16podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „Doręczenie pisma procesowego należy uznać za zgłoszenie szkody a rzeczą pozwanego Towarzystwa (...) jest rozpoznanie zasadności roszczenia w terminie 30 dni (zob. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 2 marca 2006 r. I CSK 7/05 LEX nr 179967).”
  • I C 175/11Sąd powszechny · 2014-04-24podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „Jeśli natomiast zgłoszenie szkody następuje poprzez doręczenie odpisu pozwu, to pozwany ubezpieczyciel powinien rozpoznać zasadność roszczenia, w terminie trzydziestu dni od daty doręczenia odpisu pozwu (por. wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 17 kwietnia 2013 roku, VI ACa 1306/12, LEX nr 1344295; wyrok Sądu Najwyższego z dnia 02 marca 2006 roku, I CSK 7/05, LEX nr 179967).”
  • I C 856/12Sąd powszechny · wyrok · 2013-10-21podąża za tym poglądem (Sąd przyjmuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu. Oznaczenie nadane automatycznie na podstawie przytoczonego zdania.)
    „… było zasądzić jedynie od kwoty stanowiącej różnicę (4273,80zł) a od kwoty dochodzonej ponad 6.300zł dopiero po upływie 30 dni od daty doręczenia odpisu pozwu pozwanemu (por. orzeczenie SN z 2.03.2006 I CSK 7/05, z 6.07.1999 III CKN 315/98).”

Oznaczenia przy wpisach nadano automatycznie na podstawie przytoczonego zdania i mogą być błędne. Samo zdanie pozwala je sprawdzić.

Pełna treść orzeczenia

Sygn. akt I CSK 7/05 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 2 marca 2006 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Gerard Bieniek (przewodniczący, sprawozdawca) SSN Maria Grzelka SSN Zbigniew Kwaśniewski w sprawie z powództwa Przedsiębiorstwa Przemysłowo Handlowego T. S.A. w W. przeciwko Towarzystwu Ubezpieczeń "C." S.A. o zapłatę, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 2 marca 2006 r., skargi kasacyjnej strony pozwanej od wyroku Sądu Apelacyjnego w […] z dnia 10 lutego 2005 r., uchyla zaskarżony wyrok w części zmieniającej wyrok Sądu Okręgowego w R. i uwzględniającej powództwo (pkt I.1) oraz orzekającej o kosztach postępowania (pkt I.3 i pkt II) i w tym zakresie przekazuje sprawę Sądowi Apelacyjnemu do ponownego rozpoznania, pozostawiając temu Sądowi rozstrzygnięcie o kosztach postępowania kasacyjnego. Uzasadnienie 2 Sąd Apelacyjny wyrokiem z dnia 10.02.2005 r. zmienił wyrok Sądu Okręgowego i zasądził od pozwanego Towarzystwa Ubezpieczeniowego „C.” S.A. na rzecz powodowej spółki Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe „T.” kwotę 326.200 zł z tytułu odszkodowania. W sprawie tej ustalono, że powodowa Spółka zawarła w dniu 3.01.2002 r. z Bankowym Towarzystwem Ubezpieczeń i Reasekuracji „H.” S.A. umową ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej dotyczącej działalności produkcyjno-montażowej wyrobów metalowych i gotowych na okres 5.01.2002 – 4.01.2003 r. na podstawie polisy nr […]. Jako miejsce ubezpieczenia określano cały świat z wyjątkiem USA i Kanady. W imieniu ubezpieczyciela występował dyrektor Oddziału A. H., legitymujący się pełnomocnictwem z dnia 5.07.2001 r., udzielonym przez dwóch członków zarządu. Załącznik nr 1 do tej polisy rozszerzał odpowiedzialność ubezpieczyciela odnośnie projektowania, produkcji oraz montażu linii technologicznych za szkody będące następstwem roszczeń osób trzecich w stosunku do ubezpieczającego, przy czym z zakresu ochrony ubezpieczeniowej wyłączono kary umowne. Powodowa Spółka zapłaciła wymaganą składkę w dniu 7.01.2002 r. W dniu 30.07.2002 r. powodowa Spółka zawarła z tym samym ubezpieczycielem umowę ubezpieczeniową na podstawie polisy, w której sumę gwarancyjną określono na 5 mln. euro, ze wskazaniem miejsca ubezpieczenia W. w Chinach. Od zawarcia tej umowy firma D. uzależniała podpisanie kontraktu na wykonanie przez powodową Spółkę prac projektowych konstrukcji stalowych inwestycji w Chinach. Należną składkę powodowa Spółka zapłaciła 14.10.2002 r. Zgodnie ze wskazaną polisą i załącznikiem nr 1 do tej polisy ochroną ubezpieczeniową objęto m.in. szkody będące wynikiem błędów w procesie projektowania w pracach realizowanych w okresie 1.08.2002 r. – 25.11.2002 r. Ustalono, że w dniu 30.07.2002 r. powodowa Spółka podpisała umowę na wykonanie dla firmy D. Systems GmbH prac projektowych konstrukcji nośnej do wykorzystania w obiekcie realizowanym w W. w Chinach, zaś wykonywanie poszczególnych części tego projektu następowało na podstawie zamówień. Pierwsze zamówienie powodowa Spółka otrzymała 12.09.2002 r. Do prac 3 projektowych otrzymanych od powodowej Spółki firma D. wniosła zastrzeżenie opisane w pismach przesłanych drogą faksową z dnia 9.11.2002 r., 13.11.2002 r., 21.11.2002 i 6.12.2002 r. Ostatecznie firma ta stwierdziła, że poniesione przez nią koszty związane z poprawą błędów, łącznie z karami umownymi wyniosły 334 340 euro. Prezes zarządu powodowej Spółki podjął negocjacje z firmą D. w sprawie obniżenia strony powodowej karami umownymi. Firma D. w piśmie z dnia 20.03.2003 r. obniżyła żądaną od powodowej Spółki do kwoty 72.000 euro informując, iż będzie ona rozliczana z wierzytelnościami powodowej Spółki. W dniu 4.04.2003 r. zapłacono powodowej Spółce kwotę 56.990 euro. Pismem z dnia 4.06.2003 r. powodowa Spółka zgłosiła szkodę do likwidacji ubezpieczycielowi H. S.A. powołując się na polisę nr […]. Ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania zarzucając, że umowa go nie wiąże, gdyż dyrektor Oddziału przekroczył przy jej zawieraniu zakres umocowania, a nadto iż kwota 72.000 euro stanowi karę umowną, a tej nie obejmuje ochrona ubezpieczeniowa. Sąd Okręgowy powództwo oddalił, zaś Sąd Apelacyjny zmienił ten wyrok i powództwo uwzględnił, podnosząc następujące argumenty: Obie umowy ubezpieczenia z dnia 3.01.2002 r. i 30.07.2002 r. były prawnie skuteczne, gdyż pełnomocnictwo dyrektora Oddziału nie zawierało jakichkolwiek ograniczeń. Celem umowy ubezpieczenia zawartej w dniu 3.01.2002 r. było zapewnienie sobie przez powodową Spółkę ochrony ubezpieczeniowej na wypadek skierowania przeciwko niej roszczeń cywilnoprawnych przez osoby, które korzystałyby z usług powodowej Spółki (za wyjątkiem kontrahentów z USA i Kanady) i poniosły szkodę osobową lub rzeczową, o ile zdarzenie wywołujące szkodę zaistniało w okresie 5.01.2002 – 4.01.2003 r. Natomiast zawarcie umowy ubezpieczenia z dnia 30.07.2002 r. stanowiło warunek podpisania z powodową Spółką kontraktu przez firmę D. i stanowiło dla tej firmy gwarancję na wypadek, gdy zobowiązana będzie do odszkodowania na rzecz inwestora wykonującego prace projektowe powodowej Spółki. Odmiennie też określano zakres odpowiedzialności ubezpieczeniowej w obu umowach. Sąd Apelacyjny przyjął więc, iż ubezpieczyciel nie ponosi odpowiedzialności z umowy ubezpieczenia z dnia 30.07.2002 r. dlatego, 4 że nie wystąpiła szkoda w rozumieniu § 3 ogólnych warunków ubezpieczenia (szkoda osobowa w postaci śmierci, uszkodzenia ciała, rozstroju zdrowia lub szkoda rzeczowa polegająca na uszkodzeniu, zniszczeniu lub utracie rzeczy), natomiast ponosi odpowiedzialność z umowy ubezpieczenia zawartej w dniu 3.01.2002 r. bowiem zgodnie z załącznikiem nr 2 wypadkiem ubezpieczeniowym jest wystąpienie wobec powodowej Spółki przez osobę trzecią z roszczeniem cywilnoprawnym, co też nastąpiło. Sąd Apelacyjny dokonał też analizy zebranych dowodów i stwierdził, iż kwota 72.000 euro stanowiła koszty poniesione przez firmę D. związane z dokonywaniem poprawek prac projektowych, a nie kary umowne. Firma D. swoje roszczenia z tego tytułu zrealizowała dokonując potrącenia. Skoro więc powodowa Spółka wykazała, że zaszedł wypadek objęty ochroną ubezpieczeniową wynikająca z umowy zawartej w dniu 3.01.2002 r., (roszczenie osoby trzeciej), to jej żądanie wobec ubezpieczyciela jest uzasadnione. Wyrok Sądu Apelacyjnego z dnia 10.II.2005 r. pozwane Towarzystwo Ubezpieczeniowe zaskarżyło skargę kasacyjną. W ramach podstawy z art. 3983 § 1 pkt 1 k.p.c. zarzucono naruszenie art. 805 § 1 w związku z § 11 owu, art. 805 § 1 w związku z art. 498 § 2 k.c., art. 826 § 2 k.c., i art. 817 § 1 w związku z art. 481 k.c. Nadto zarzucono naruszenie art. 316 § 1 w związku z art. 233 § 1 i art. 382 k.p.c., co miało istotny wpływ na wynik sprawy. Wskazując na powyższe wniosło o zmianę wyroku przez oddalenie apelacji powodowej Spółki od wyroku Sądu Okręgowego bądź jego uchylenie i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi Apelacyjnemu. Sąd Najwyższy zważył, co następuje: Skarżony wyrok został wydany po dniu 6.02.2005 r., a więc zgodnie z art. 3 ustawy z dnia 22.12.2004 r. o zmianie ustawy – kodeks postępowania cywilnego oraz ustawy – prawo o ustroju sądów powszechnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 13, poz. 98) do wniesienia i rozpoznania skargi kasacyjnej w niniejszej sprawie znajdują zastosowanie art. 3981 -39821 k.p.c. Zgodnie z art. 3983 § 3 k.p.c. podstawą skargi kasacyjnej nie mogą być zarzuty dotyczące ustalenia faktów lub oceny dowodów. Zwrócenie uwagi na ten przepis jest – w okolicznościach sprawy – o tyle 5 uzasadnione, że w skardze kasacyjnej podniesiono zarzut naruszenia art. 316 § 1 w związku z art. 233 § 1 i art. 382 k.p.c. pomimo to, że Sąd Apelacyjny nie wyjaśnił z jaką w istocie firmą niemiecką powodowa Spółka zawarła umowę i w ramach tej umowy dokonano rozliczeń finansowych. Zarzut ten jest niedopuszczalny i nieuzasadniony. Niedopuszczalność wynika wprost w art. 3983 § 3 k.p.c. w sytuacji, gdy Sąd Apelacyjny ustalił, że powodowa Spółka zawarła w dniu 30.07.2002 r. umowę ze spółką D. Systems GmbH; niezasadność tego zarzutu wynika z faktu, iż wewnętrzna struktura i powiązania spółek niemieckich nie mają dla niniejszej sprawy żadnego znaczenia. Pozostałe zarzuty zawarte w skardze kasacyjnej związane są z naruszeniem prawa materialnego, przy czym uzasadnienie niektórych związane jest z kwestionowaniem ustaleń faktycznych dokonanych przez Sąd Apelacyjny. Odnosi się to do zarzutu naruszenia art. 805 k.c. w związku z art. 498 § 1 k.c. przez przyjęcie, że sporna kwota w wysokości 72.000 euro stanowi koszty jakie niemiecka Spółka poniosła w związku z koniecznością dokonywania poprawek, a nie kara umowna. Kwalifikacja tej należności jest o tylko istotna, że ochrona ubezpieczeniowa wynikająca z umowy zawartej z ubezpieczycielem w dniu 3.01.2002 r. nie obejmowała kar umownych. Trzeba stwierdzić, że wbrew zarzutom zawartym w skardze kasacyjnej, jest to ustalenie faktyczne, a nie ocena prawna. Ustalenie tego Sąd Apelacyjny dokonał po przeprowadzeniu szczegółowej analizy dokumentów finansowych oraz analizy rozliczenia finansowego przygotowanego przez B. B. Kwestionowanie tego ustalenia faktycznego nie jest dopuszczalne. Podobnie należy ocenić zarzut naruszenia art. 805 w związku z art. 498 § 1 k.c. w nawiązaniu do pkt 13 umowy ramowej łączącą powodową spółkę z niemieckim zleceniodawcą. Twierdzi się, że zgodnie z pkt 13 tej umowy stosuje się do niej prawo niemieckie, a więc na podstawie tego prawa należało ustalić kwestię odpowiedzialności za wady, możliwości potrącenia itp. Jeśli więc w skardze kasacyjnej zarzuca się, że Sąd Apelacyjny nie ustalił, czy odpowiedzialność powodowej spółki wobec powodowej spółki wobec spółki D. Systems GmbH w ogóle powstała, a zatem, czy miał miejsce wypadek ubezpieczeniowy, to w istocie kwestionuje się ustalenie faktyczne. Przecież Sąd Apelacyjny pozytywnie ustalił, że spółka niemiecka dokonywała poprawiania dokumentacji projektowej 6 dostarczonej przez powodową spółkę, że poniosła z tego tytułu określone koszty, że tymi kosztami i karą umowną obciążyła powodową spółkę, a więc zgłosiła roszczenie związane z wadliwym wykonaniem prac projektowych. Są to więc ustalenia faktyczne, których podważenie w postępowaniu kasacyjnym nie jest dopuszczalne. Jest to ocena tym bardziej uzasadniona jeśli zważyć, że uprzednio tego zarzutu nie zgłaszano. Na marginesie należy jedynie zauważyć, że stosownie do pkt 3 ramowej umowy dostawcę (czyli powodową spółkę) obciążają koszty naprawy i zmian. Nie sposób natomiast przejść do porządku dziennego nad zarzutem naruszenia art. 805 k.c. w związku z treścią załącznika nr 1 do polisy oraz ogólnymi warunkami ubezpieczenia, które stanowiły integralną część umowy. Zgodnie z tym przepisem zakład ubezpieczeń zobowiązuje się spełnić określone w umowie ubezpieczenia świadczenie w razie zajścia przewidzianego w tej umowie wypadku. Takim wypadkiem – jak to przyjął Sąd Apelacyjny – było wystąpienie przez spółkę D. Systems GmbH z roszczeniem odszkodowawczym obejmującym koszty poniesione w związku z poprawą prac projektowych dostarczonych przez powodową spółkę z błędami. Pozwane Towarzystwo zarzuca, że w świetle postanowień załącznika nr 1 do polisy ochrona ubezpieczeniowa nie obejmuje m. in. roszczeń w usłudze wykonanej przez osoby objęte ubezpieczeniem, w szczególności zaspokajanych na podstawie udzielonej gwarancji jakości oraz rękojmi za wady. Istotnie takie postanowienia zawarte są w załączniku do polisy, co rodzi uzasadnioną wątpliwość, czy to wyłączenie ochrony ubezpieczeniowej nie dotyczy szkód w postaci kosztów usunięcia wad, które stwierdzono w projektach dostarczanych przez powodową spółkę. Zarzut naruszenia art. 805 k.c. jest o tyle usprawiedliwiony, iż objęcie wyłączeniem ochrony ubezpieczeniowej tego rodzaju szkody oznaczałoby błąd w subsumpcji. Sąd Apelacyjny nie rozważał też, czy w sprawie nie zostały spełnione przesłanki do zastosowania art. 826 § 2 k.c., skoro wykazanie przedmiotowych projektów zlecono podwykonawcom. Te właśnie prace projektowe zawierały wady, których usunięcie spowodowało powstanie kosztów obciążających powodową spółkę. Z zeznań członka zarządu powodowej spółki (k. 280) wynika, iż powodowa spółka nie występowała z żadnymi roszczeniami odszkodowawczymi wobec 7 podwykonawców, co może być kwalifikowane jako zaniechania podjęcia środków w celu zmniejszenia wysokości szkody (art. 826 § 1 k.c.). Ocena w tym względzie należy do Sądu Apelacyjnego, podobnie jak ocena, czy nastąpiło to w wyniku rażącego niedbalstwa. Jako bezzasadny należy natomiast uznać zarzut naruszenia art. 805 § 1 k.c. w związku z § 11 pkt 5 ogólnych warunków ubezpieczenia. Zgodnie z tym postanowieniem ogólnych warunków bez zgody ubezpieczyciela ubezpieczający nie jest uprawniony do uznania i zaspokojenia roszczeń osoby poszkodowanej. Rzecz w tym, że w okolicznościach sprawy nie nastąpiło uznanie (co jest bezsporne), a zaspokojenie miało miejsce w drodze potrącenia. Nie jest też uzasadniony zarzut naruszenia art. 817 § 1 w związku z art. 481 § 1 k.c. Sąd Apelacyjny trafnie przyjął, że doręczenie odpisu pozwu było zgłoszeniem szkody, a rzeczą pozwanego Towarzystwa było rozpoznanie zasadności roszczenia przy uwzględnieniu obu umów ubezpieczenia. Winno to uczynić w terminie 30 dni, gdyż ustalenie odpowiedzialności w tym terminie było możliwe. Z tych względów, na podstawie art. 39815 k.p.c. orzeczono jak w sentencji.

Powiązane przepisy

Podobne orzeczenia

Zapytaj AI o to orzeczenie